Tort Renaty

0 (0 ocen)

Uwielbiam piec słodkości dla moich bliskich a ten tort wymyśliłam dla mojego narzeczonego. Był zachwycony. Renata Mierzwa z Rożnowic

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    6 jajek
    5 łyżek mąki
    łyżka kakao
    6 łyżek cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    półtora łyzeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Krem:
    kostka margaryny
    budyń waniliowy
    2 szklanki mleka
    szklanka cukru
    Dodatkowo:
    2 tabliczki czekolady deserowej
    tabliczka białej czekolady
    galaretka truskawkowa
    2 szklanki truskawek
    garść posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort renaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Biszkopt:
    Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy aż cukier sie rozpuści. Żółtka ucieramy w osobnym małym naczyniu z proszkiem do pieczenia na kogiel mogiel i dodajemy do białek miesząc bardzo powoli drewniana łyżka.Mąke przesiewamy razem z kakao i dodajemy bardzo powoli do ciasta starannie miesząc po czym wylewamy biszkopt do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy ok pół godziny w 180 stopni.Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Krem:
    Do naczynia wlewamy póltora szklanki mleka i cukier.Gotujemy, do gotujacego mleka wlewamy roztór zpozostalej cześci mleka z budyniem powoli tak by nie powstały grudki.Mieszamy az masa zgestnieje. Tak przygotowana masę pozostawiamy do wystygnięcia.Margarynę ucieramy do białosci po czym dodajemy po łyżce masy budyniowej az powstanie krem.
  • 3. Galaretke przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostygniecia. Biszkopt kroimy poziomo na dwie częsci po czym smarujemy połową kremu budyniowego, truskawki płuczemy i układamy na kremie.Galaretke kroimy na kostkę i wykładamy na truskawki po czym przykrywamy pozostałą częścia kremu,pozostawiąc trochę kremu do pokrycia brzegów tortu. Całość przykrywamy druga cześcią biszkoptu a brzegi pokrywamy pozostałym kremem. Czekolady deserowe rozpuszczamy w kapieli wodnej i pokrywamy tort tworzac czapeczkę.Biała czekolade również rozpuszczamy w kapieli wodnej i dekorujemy wieszch tortu tworząc serduszko lub inny wzór wg uznania.Środek serduszka posypujemy posiekanymi orzechami. Całość wstawiamy do lodówki przynajmiej na godzine.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (175 ocen)

sernik

To może cię zainteresować