Tort pychota :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dekoracja czekoladowa :
2 tabliczki gorzkiej czekolady – 70% rozpuszczamy w gorącej kąpieli .
Na pergaminie rozciągamy pędzelkiem „drzewa” :c) i wkładamy do lodówki .
- dekoracja musi być wykonana dużo szybciej aby dobrze zastygła .
Biszkopt:
Białka ubić , w trakcie ubijania dodawać cukier. Dodać do białek żółtka i wymieszać łyżką.
Mąkę , kakao , budyń, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do białek.
Biszkopt pieczemy w 180 st. 40 min.
Ananasowa warstwa :
Puszka ananasów blenderujemy lub miksujemy na gładką masę dodajemy rozpuszczoną w wodzie łyżkę żelatyny spożywczej i całe opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 250 ml wody (1 szklanka) i dajemy do lodówki .
Bita śmietana:
Ubijamy mikserem 500 ml kremówki i dodajemy 1,5 łyżki żelatyny.
Przekładanie :
Po upieczeniu i wystygnięciu przecinamy biszkopt na 3 części.
Nasączamy każdy placek cytryną z wodą i cukrem , można również nasączyć kawą.
Dolny Biszkopt przekładamy zmiksowanymi ananasami , na ananasy dajemy połowę bitej śmietany
Górny biszkopt przekładamy sama bitą śmietaną.
Polewa Czekoladowa :
2 tabliczki czekolady rozgrzewamy w kąpieli wodnej , dodajemy 5 Łyżek kremówki i mleko. Mieszamy do uzyskania lejącej konsystencji. – po lekkim ostygnięciu, wylewamy na tort ustawiony na kratce z piekarnika . Teraz jest najlepszy moment aby poustawiać „ drzewa” z czekolady.
Komentarze