Pyszne, mocno pomarańczowe ciasto-torcik z bitą śmietaną i żurawiną
Składniki:
CIASTO:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
masło i bułka tarta do foremki
OBŁOŻENIE:
250 g śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania
2 pomarańcze – moje były bez pestek
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
garść suszonej żurawiny
Pomarańczowa pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Okrągłą foremkę na blat z rantem o średnicy 27 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. Do miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka wybiłam do drugiej miski, dodałam cukier, cukier wanilinowy i zapach pomarańczowy.
2.Utarłam razem na jasną masę z dużą ilością bąbelków powietrza.
3.Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach, najpierw dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie strużką wlałam olej. Miksowałam tylko do momentu, aż olej się wchłonął – nie za długo.
4.Masę przelałam do przygotowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam ciasto w blaszce, po czym wyłożyłam je na paterę.
5.Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do wystudzenia.
Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno. Nie przerywając miksowania dodałam cukier puder, a następnie wlałam strużką jeszcze letnią żelatynę.
Ubitą śmietanę rozprowadziłam na powierzchni ciasta i odstawiłam je do lodówki, żeby śmietana nieco stężała.
6.Pomarańcze dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki. Pokroiłam w cienkie plastry. Na bitej śmietanie ułożyłam spiralnie plastry pomarańczy (od zewnątrz do środka). Posypałam żurawiną.
7.Na powierzchni i owoców rozprowadziłam mocno tężejącą galaretkę pomarańczową i odstawiłam ciasto do lodówki, aby stężała całkowicie.
Komentarze