Pomarańczowa pychota

0 (0 ocen)

Pyszne, mocno pomarańczowe ciasto-torcik z bitą śmietaną i żurawiną

Składniki:

  • CIASTO:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    opakowanie 16 g cukru wanilinowego
    kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    masło i bułka tarta do foremki

    OBŁOŻENIE:
    250 g śmietany kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1,5 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania
    2 pomarańcze – moje były bez pestek
    1 opakowanie galaretki pomarańczowej
    garść suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Pomarańczowa pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka z cukrem i zapachami 1. Okrągłą foremkę na blat z rantem o średnicy 27 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
    Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. Do miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Jajka wybiłam do drugiej miski, dodałam cukier, cukier wanilinowy i zapach pomarańczowy.
  • Jajka ubite z cukrem i zapachami 2. Utarłam razem na jasną masę z dużą ilością bąbelków powietrza.
  • Zmiksowane surowe ciasto 3. Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach, najpierw dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie strużką wlałam olej. Miksowałam tylko do momentu, aż olej się wchłonął – nie za długo.
  • Wystudzone ciasto 4. Masę przelałam do przygotowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam ciasto w blaszce, po czym wyłożyłam je na paterę.
  • Ciasto posmarowane bitą śmietaną 5. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do wystudzenia.
    Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno. Nie przerywając miksowania dodałam cukier puder, a następnie wlałam strużką jeszcze letnią żelatynę.
    Ubitą śmietanę rozprowadziłam na powierzchni ciasta i odstawiłam je do lodówki, żeby śmietana nieco stężała.
  • Ułożone plastry pomarańczy 6. Pomarańcze dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki. Pokroiłam w cienkie plastry. Na bitej śmietanie ułożyłam spiralnie plastry pomarańczy (od zewnątrz do środka). Posypałam żurawiną.
  • Ciasto pokryte tężejącą galaretką 7. Na powierzchni i owoców rozprowadziłam mocno tężejącą galaretkę pomarańczową i odstawiłam ciasto do lodówki, aby stężała całkowicie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Pomarańcze Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować