Rurki alla carbonara

0 (0 ocen)

Pyszne danie na Włoski obiad Przepis bardzo lubi mój mąż :)

Składniki:

  • składniki:

    -300 g makaronu penne
    -2 łyżki oliwy
    -1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
    -175 g wędzonego boczku pokrojonego w grubą kostkę
    -1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
    -5 żółtek
    -175 ml śmietanki kremówki
    -115 g utartego parmezanu i jeszcze dodatkowo do posypania
    -sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Rurki alla carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Makaron wsypać do posolonej wody (wrzącej) i gotować kilka minut, aż będzie al den te.
    2.W tym czasie w garnku rozgrzać oliwę .Włożyć cebulę i smażyć ok. 5 minut aż będzie miękka. Dodać boczek i czosnek, smażyć na średnim ogniu ,aż tłuszcz się wytopi. Zdjąć z ognia i odstawić.
    3.W pojemniku roztrzepać żółtka ze śmietanką ,parmezanem i dużą ilością mielonego pieprzu.
    4.Makaron odcedzić i włożyć do garnka z boczkiem i cebulą. Mieszając ,podgrzać na umiarkowanym ogniu.
    5.Zestawić z ognia, wlać masę śmietankową i dokładnie wymieszać .Potrawę wyłożyć na półmisek, oprószyć pieprzem ,posypać parmezanem i zaraz podawać.
    Dodatkowo można też podać parmezan do posypywania w trakcie jedzenia

Porady

Po podaniu do makaronu masy jajecznej , potrawy nie należy podgrzewać, aby żółtka się nie ścięły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy