Pyszne danie na Włoski obiad Przepis bardzo lubi mój mąż :)
Składniki:
składniki:
-300 g makaronu penne
-2 łyżki oliwy
-1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
-175 g wędzonego boczku pokrojonego w grubą kostkę
-1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
-5 żółtek
-175 ml śmietanki kremówki
-115 g utartego parmezanu i jeszcze dodatkowo do posypania
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Rurki alla carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Makaron wsypać do posolonej wody (wrzącej) i gotować kilka minut, aż będzie al den te.
2.W tym czasie w garnku rozgrzać oliwę .Włożyć cebulę i smażyć ok. 5 minut aż będzie miękka. Dodać boczek i czosnek, smażyć na średnim ogniu ,aż tłuszcz się wytopi. Zdjąć z ognia i odstawić.
3.W pojemniku roztrzepać żółtka ze śmietanką ,parmezanem i dużą ilością mielonego pieprzu.
4.Makaron odcedzić i włożyć do garnka z boczkiem i cebulą. Mieszając ,podgrzać na umiarkowanym ogniu.
5.Zestawić z ognia, wlać masę śmietankową i dokładnie wymieszać .Potrawę wyłożyć na półmisek, oprószyć pieprzem ,posypać parmezanem i zaraz podawać.
Dodatkowo można też podać parmezan do posypywania w trakcie jedzenia
Porady
Po podaniu do makaronu masy jajecznej , potrawy nie należy podgrzewać, aby żółtka się nie ścięły.
Komentarze