Tort ptysiowo karpatkowy z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować 3/4 szklanki wody z Kasią i łyżeczką cukru oraz szczyptą soli. Na wrzątek wsypać mąkę, zestawić z ognia i energicznie ucierać, potem ponownie wstawić na ogień i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto już wystygnie, dodawać kolejno jajka i ucierać na gładką masę. Tortownicę posmarować Kasią, obsypać bułką tartą i przełożyć do niej 1/3 masy. Piec 20 minut. Z pozostałego ciasta upiec w ten sam sposób jeszcze dwa placki i ostudzić.
2.Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć 4 łyżki do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i połączyć z pozostałym kremem.
Na jesrn krążek ciasta przełożyć połowę kremu karpatkowo- poziomkowego, wyłożyć połowę czereśni
3.Przykryć drugim plackiem, resztą kremu i czereśni. Położyć ostatni krążek ciasta i polać ciasto przygotowaną polewą.
4. Udekorować odłożonym kremem karpatkowym i czereśniami. Smacznego.
Komentarze