Tort ptysiowo karpatkowy z czereśniami

0 (0 ocen)

  • Średni

Całkiem inny ale bardzo smaczny torcik

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1.5 szklanki
    - jajka: 5 sztuk
    - sól: 1 szczypta
    - margaryna Kasia: 10 dekagramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - wypestkowane czereśnie: 30 dekagramów
    - galaretka poziomkowa: 1 sztuka
    - krem Karpatka: 1 sztuka
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ptysiowo karpatkowy z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort ptysiowo karpatkowy z czereśniami 1. W garnku zagotować 3/4 szklanki wody z Kasią i łyżeczką cukru oraz szczyptą soli. Na wrzątek wsypać mąkę, zestawić z ognia i energicznie ucierać, potem ponownie wstawić na ogień i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto już wystygnie, dodawać kolejno jajka i ucierać na gładką masę. Tortownicę posmarować Kasią, obsypać bułką tartą i przełożyć do niej 1/3 masy. Piec 20 minut. Z pozostałego ciasta upiec w ten sam sposób jeszcze dwa placki i ostudzić.
  • Tort ptysiowo karpatkowy z czereśniami 2. Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć 4 łyżki do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i połączyć z pozostałym kremem.
    Na jesrn krążek ciasta przełożyć połowę kremu karpatkowo- poziomkowego, wyłożyć połowę czereśni
  • Tort ptysiowo karpatkowy z czereśniami 3. Przykryć drugim plackiem, resztą kremu i czereśni. Położyć ostatni krążek ciasta i polać ciasto przygotowaną polewą.
  • Tort ptysiowo karpatkowy z czereśniami 4. Udekorować odłożonym kremem karpatkowym i czereśniami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować