Tort "pielęgniarska kawa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno dodając cukier,a później po jednym żółtku.Mąkę,proszek do pieczenia,kawę wymieszać i dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.wylać do tortownicy ok 24cm.Piec w temp.180'do suchego patyczka.To samo zrobić z małym biszkoptem wylewając odpowiednio do małej tortownicy. Masa:Śmietanę ubić dodając cukier puder i zmieloną kawę.Dodać serki mascarpone i na koniec tężejącą galaretkę.Po upieczeniu biszkoptów przeciąć je na 3 części i każdą nasączyć ostudzoną gorzką kawą,Każdy placek przekładac masą,i układać jeden na drugim.Resztą masy posmarować całość do okoła i obypać wiórkami waflowymi lub płatkam migdałowymi,lub udekorować wg.uznania.
Porady
Ja wstawiłam na środek strzykawkę zrobioną z masy cukrowej,ale można ulepić inny atrybut pielęgniarki
Komentarze