Tort pachnący kawą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonały na każdą okazję. Zachwyci wszystkich, nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    4 jajka,
    2/3 szklanki cukru,
    6 łyżek oleju,
    1 kopiasta szklanka mąki,
    2 łyżki kakao,
    2/3 łyżki proszku do pieczenia,
    2/3 łyżki octu,
    Biszkopt jasny:
    2 jajka,
    1/3 szklanki cukru,
    3 łyżki oleju,
    2/3 szklanki mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżki octu,
    Masa kawowa:
    5 jajek,
    150g cukru,
    350g masła
    1 kieliszek spirytusu,
    5 łyżeczek mocnej kawy parzonej,
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki mocnej kawy parzonej,
    50g mielonych orzechów laskowych,
    ozdoby czekoladowe do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort pachnący kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Naprzemiennie dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodajemy olej, mąkę, kakao, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty.
  • 2. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywno. Nadal ubijając dodajemy kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na tortownicę (średnica 22cm). Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączamy kawą parzoną.
  • 3. Masa kawowa: Jajka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną (około 20 minut). Gdy masa będzie gęsta odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ziemną masę jajeczną. Ucieramy. Następnie dodajemy kawę oraz spirytus. Ucieramy .
  • 4. Na biszkopt ciemny wykładamy 1/3 masy kawowej, wyrównujemy. Następnie układamy biszkopt jasny. Biszkopt smarujemy 1/3 masy i układamy drugi blat biszkoptu ciemnego.
  • 5. Pozostałą masą smarujemy boki i wierzch ciasta oraz dekorujemy brzeg. Boki tortu obsypujemy mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekorujemy ozdobami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować