Tort czekoladowo - ajerkoniakowy z kawą

0 (0 ocen)

Tort z procentami na pewno zaprocentuje posmakiem zadowolenia i uśmiechem, i zagości na stałe na ważnych uroczystościach

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    4 jajka
    200 ml mleka
    170 ml oleju
    1,5 szklanki brązowego cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    200 g mąki pszennej
    80 g kakao
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w postaci proszku)
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    350 ml mleka
    250 ml ajerkoniaku
    6 żółtek
    80 g cukru
    35 g mąki pszennej
    35 g skrobi ziemniaczanej
    500 g serka mascarpone, schłodzonego

    Nasączenie:
    1/2 szklanki likieru kawowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kawy

Tort czekoladowo - ajerkoniakowy z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia.
    Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, kawę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).
    Formę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, przekroić na pół.
  • 2. Krem
    Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok, wymieszać z ajerkoniakiem.
    Cukier utrzeć z żółtkami do białości, wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, do uzyskania gładkiej pasty.
    Pastę wlać do mleka z ajerkoniakiem, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona budyniu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
    Serek mascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować. Dodawać budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując do powstania gładkiego kremu.
  • 3. Wykonanie
    Pierwszy blat ułożyć na paterze. Lekko nasączyć. Posmarować połową ilości kremu ajerkoniakowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć, następnie posmarować połową pozostałego kremu. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i oprószyć czekoladowymi okruszkami, przyciskając je do tortu. Na górę zetrzeć kilka kostek czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Kawa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować