ciasto:
50 dag orzechów zmielonych
10 dag mąki krupczatki
10 dag mąki tortowej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
35 dag cukru kryształu
10 dużych jajek
masa I:
25 dag masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka spirytusu
masa II:
3/4 szklanki śmietany
25 dag masła
cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka rumu
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do zmielonych orzechów dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
2.Żółtka utrzeć do białości z cukrami.
3.Białka ubić na sztywno.
4.Do żółtek dodać ubite białka i delikatnie dodawać mąki z orzechami. Mieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy. Piec 35 min na 200 stopni.
5.Masa kawowa: Ubić jajka z cukrem nad parą wodną, ok. 10 min. Zdjąć jak masa zacznie opadać. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać po odrobinie masy jajecznej, a na koniec trochę kawy odlanej od ponczu i alkohol.
6.Masa śmietanowa:
Utrzeć masło "na puch", dodać cukry, dalej ucierać, na końcu śmietanę i alkohol.
7.Biszkopt przekroić na 3 części. Zaparzyć kawę, przestudzić i przelać przez gęste sitko, dodać spirytus. Skropić nim każdy blat.
8.Na pierwszym blacie rozsmarować dżem, a na niego nałożyć masę białą. Przykryć drugim blatem orzechowym.
9.Kolejny blat posmarować masą kawową i przykryć ostatnim biszkoptem.
10.Boki i wierzch posmarować masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Porady
Kawę najlepiej zmielić zaraz przed zaparzeniem, ma mocniejszy aromat. Tortownica największa 30 cm.
Biszkopt orzechowy najlepiej upiec 1 dzień wcześniej, lepiej się kroi.
Komentarze