1.Czynność powtarzamy dwukrotnie ponieważ pieczemy dwa biszkopty do jednego dodajemy kakao .
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta .
Pieczemy 35 minut w 180 C (do suchego patyczka )
2.Gotowe i ostudzone biszkopty dzielimy na trzy blaty (każdy z biszkoptów )
Mamy sześć blatów 3 jasne i 3 ciemne.
3.600 ml śmietany wlewamy do garnka z grubym dnem dodając połamane batony podgrzewany na małym ogniu nie doprowadzamy do wżenia .
Podgrzewamy aż masa będzie jednolita (nie rozpuszczone batoniki można przetrzeć przez sitko )
4.Masę śmietanową studzimy po przestygnięciu trzymamy w lodówce
Gdy masa stygnie odsączamy brzoskwinie i kroimy w kostkę .
Następnie ostudzoną masę ubijamy jak bitą śmietanę dodać śmietan-fix by była sztywniejsza .Po ubiciu na sztywno dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Gotową masą przekładamy jasne blaty biszkoptowe.
5.400 ml śmietany 30 % ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru ubijamy mikserem na sztywno.
6.Przełożone blaty ciemny i jasny układamy na siebie powstanie tort z sześciu warstw.
7.Na koniec rozpuszczamy czekoladę z pół szklanki mleka .
Masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę
Lekko ciepłą rozpuszczoną czekoladę stopniowo dodawać do mała cały czas ucierając.
Ten krem posłuży do pokrycia tortu.
Dekoracje według własnego uznania.
Porady
tort trzymać w lodówce ok 4 godzin ,godzinę przed podaniem wyjąć i trzymać w temperaturze pokojowej.
Komentarze