Tort Oktawii

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

doskonały na urodziny w sklepie takiego nie kupicie :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • składniki trzeba liczyć podwójnie (2 biszkopty )

    6 jajek
    niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki
    1/4 szklanki
    1/4 łyżeczki kakao
    3 łyżeczki kakao (do jednego z biszkoptów)

    ponadto:
    1 mała puszka brzoskwiń
    konfitury wiśniowe
    5 śmietan 30 % (200ml)
    2 gorzkie czekolady
    200 g masła
    6 batonów Milky Way
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort oktawii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czynność powtarzamy dwukrotnie ponieważ pieczemy dwa biszkopty do jednego dodajemy kakao .

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta .
    Pieczemy 35 minut w 180 C (do suchego patyczka )
  • 2. Gotowe i ostudzone biszkopty dzielimy na trzy blaty (każdy z biszkoptów )
    Mamy sześć blatów 3 jasne i 3 ciemne.
  • śmietana z batonami 3. 600 ml śmietany wlewamy do garnka z grubym dnem dodając połamane batony podgrzewany na małym ogniu nie doprowadzamy do wżenia .
    Podgrzewamy aż masa będzie jednolita (nie rozpuszczone batoniki można przetrzeć przez sitko )
  • 4. Masę śmietanową studzimy po przestygnięciu trzymamy w lodówce
    Gdy masa stygnie odsączamy brzoskwinie i kroimy w kostkę .
    Następnie ostudzoną masę ubijamy jak bitą śmietanę dodać śmietan-fix by była sztywniejsza .Po ubiciu na sztywno dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.

    Gotową masą przekładamy jasne blaty biszkoptowe.
  • ubijanie masy 5. 400 ml śmietany 30 % ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru ubijamy mikserem na sztywno.

    Przekładamy ciemne blaty
    ciemny blat -bita śmietana -ciemny blat -konfitura-ciemny blat -bita śmietana
  • gotowe warstwy. 6. Przełożone blaty ciemny i jasny układamy na siebie powstanie tort z sześciu warstw.
  • 7. Na koniec rozpuszczamy czekoladę z pół szklanki mleka .
    Masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę
    Lekko ciepłą rozpuszczoną czekoladę stopniowo dodawać do mała cały czas ucierając.
    Ten krem posłuży do pokrycia tortu.
    Dekoracje według własnego uznania.

Porady

tort trzymać w lodówce ok 4 godzin ,godzinę przed podaniem wyjąć i trzymać w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować