Tort muffinkowy.

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort robi wrażenie, pięknie się prezentuje, rozpływa się w ustach coś czuję, że genialnie sprawdzi się w lutym. Wykorzystam go nie jeden raz i nie tylko na Walentynki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki ma muffinki:


    Suche:

    1,5 szkl. mąki
    0,75 szkl cukru
    łyżeczka sody
    szczypta soli

    Mokre:

    1 jajko
    1\3 szkl. oleju
    mały jogurt naturalny
    0.5 szkl. mleka

    Dodatkowo:
    garść drylowanych wiśni

    Składniki na krem:

    250 ml śmietanki czekoladowej\ lub zwykłej 30%
    200 g twarogu
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki wiśniówki
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Muffinki

Tort muffinkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Mieszamy składniki w dwóch osobnych miskach mokre i suche. Następnie mieszamy je w kolejności mokre do suchego. Wylewamy na formę w kształcie serca lub tortownicę część ciasta i pieczemy 10 minut w temp 175. Do reszty ciasta wrzucamy garść drylowanych wiśni i wylewamy na formy do muffinek.
    Pieczemy w temp. 175 stopni przez 20 minut.
    Studzimy.

    Przygotowanie kremu:
    Twaróg miksujemy z cukrem pudrem oraz wiśniówką na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wlewamy ją do twarogu i miksujemy. Śmietankę czekoladową ubijamy i delikatnie mieszamy z masą twarogową.
    Wypieczony spód delikatnie smarujemy kremem, mufinki kroimy na pół i również delikatnie smarujemy. Muffinki wykładamy na spód tortowy a przestrzenie między muffinkami wypełniamy kremem. Całość dekorujemy kakaem. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować