Tort robi wrażenie, pięknie się prezentuje, rozpływa się w ustach coś czuję, że genialnie sprawdzi się w lutym. Wykorzystam go nie jeden raz i nie tylko na Walentynki.
Tort muffinkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mieszamy składniki w dwóch osobnych miskach mokre i suche. Następnie mieszamy je w kolejności mokre do suchego. Wylewamy na formę w kształcie serca lub tortownicę część ciasta i pieczemy 10 minut w temp 175. Do reszty ciasta wrzucamy garść drylowanych wiśni i wylewamy na formy do muffinek.
Pieczemy w temp. 175 stopni przez 20 minut.
Studzimy.
Przygotowanie kremu:
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem oraz wiśniówką na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wlewamy ją do twarogu i miksujemy. Śmietankę czekoladową ubijamy i delikatnie mieszamy z masą twarogową.
Wypieczony spód delikatnie smarujemy kremem, mufinki kroimy na pół i również delikatnie smarujemy. Muffinki wykładamy na spód tortowy a przestrzenie między muffinkami wypełniamy kremem. Całość dekorujemy kakaem. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze