Rybki z domowego ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie: (przepis z kotlet.tv-z moimi modyfikacjami)
o miski wsypujemy mąkę.Wlewamy wodę z solą i roztopione masło. Mieszamy, przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Owijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na kwadrat. Na środek kładziemy kostkę masła.
Robimy zakładki z każdej strony i rozwałkowujemy wzdłuż na grubość ok 3-4 cm.Składamy na 3 części i ponownie wkładamy do lodówki.
I znów: Odwracamy ciasto "spawem" na bok i znów wałkujemy wzdłuż na grubość ok 3 cm. Tak samo postępujemy 5-6 razy w odstępach 2 godzinnych= przerwa na leżakowanie w lodówce). Po ostatnim wałkowaniu ciasto zwijamy z papierem pergaminowym w rulon i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
2.Nadzienie:
Łososia rwiemy na małe kawałeczki.
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ok 2 minuty na patelni. Jak się zeszkli, dodajemy szpinak. Smażymy jeszcze 2 minuty. Studzimy. Miksujemy na pastę przy pomocy blendera.
3.WYKONANIE:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Wycinamy nożem kontury rybki.
Kładziemy na nie kawałeczki łososia i pół łyżeczki pasty szpinakowo-cebulkowej.
4.Rybki z farszem(ich brzuszki) przykrywamy kawałkami ciasta francuskiego.Zlepiamy po bokach, przyciskając lekko "spawy".
Smarujemy rozkłóconym jajem. Wbijamy ziarenko pieprzu w miejsce "oka".
Rybki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni.
Porady
Do wykonania przystawki można użyć gotowego ciasta francuskiego. Sam proces robienia tego ciasta zajmuje bowiem około 10 godzin.
Komentarze