Rybki z domowego ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

  • wyświetlono: 731 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Miła dla oka i podniebienia, zabawna przekąska Można użyć także gotowego ciasta francuskiego.

maariola1988
  • 40min

Składniki

Składniki na ciasto francuskie:

100 ml wody
pół łyżeczki soli
50 g roztopionego masła
200 g mąki
200 g masła w kostce

Nadzienie:
100 g łososia norweskiego wędzonego
100 g szpinaku
pół dużej cebuli
łyżka masła
sól, pieprz

Dodatkowo:
rozkłócone jajo do posmarowania.wierzchu rybek kilka ziarenek pieprzu czarnego( rybie oko:))

Sposób przygotowania przepisu:

Rybki z domowego ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

  • ciasto francuskie-przygotowywanie1. Ciasto francuskie: (przepis z kotlet.tv-z moimi modyfikacjami)
    o miski wsypujemy mąkę.Wlewamy wodę z solą i roztopione masło. Mieszamy, przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
    Owijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
    Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na kwadrat. Na środek kładziemy kostkę masła.
    Robimy zakładki z każdej strony i rozwałkowujemy wzdłuż na grubość ok 3-4 cm.Składamy na 3 części i ponownie wkładamy do lodówki.
    I znów: Odwracamy ciasto "spawem" na bok i znów wałkujemy wzdłuż na grubość ok 3 cm. Tak samo postępujemy 5-6 razy w odstępach 2 godzinnych= przerwa na leżakowanie w lodówce). Po ostatnim wałkowaniu ciasto zwijamy z papierem pergaminowym w rulon i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
  • pasta szpinakowa- przygotowywanie2. Nadzienie:
    Łososia rwiemy na małe kawałeczki.
    Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ok 2 minuty na patelni. Jak się zeszkli, dodajemy szpinak. Smażymy jeszcze 2 minuty. Studzimy. Miksujemy na pastę przy pomocy blendera.
  • Nadziewanie rybek3. WYKONANIE:
    Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Wycinamy nożem kontury rybki.
    Kładziemy na nie kawałeczki łososia i pół łyżeczki pasty szpinakowo-cebulkowej.
  • rybki po upieczeniu4. Rybki z farszem(ich brzuszki) przykrywamy kawałkami ciasta francuskiego.Zlepiamy po bokach, przyciskając lekko "spawy".
    Smarujemy rozkłóconym jajem. Wbijamy ziarenko pieprzu w miejsce "oka".
    Rybki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni.

Porady

Do wykonania przystawki można użyć gotowego ciasta francuskiego. Sam proces robienia tego ciasta zajmuje bowiem około 10 godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośzdrowie_na_talerzuprzystawkaszpinakciasto francuskie podstawowe

Komentarze

Podobne przepisy

Danie wygląda elegancko i apetycznie

Dodane przez: Monika Matysiak

Por w cieście francuskim z łososiem

Bardzo lubię to danie (nic dziwnego,skoro...

Mini tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Dodane przez: StaryZeszyt

Mini tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Lubię w lodówce mieć gotowe ciasto...

Łosoś z koperkiem w cieście francuskim

Dodane przez: LucyG

Łosoś z koperkiem w cieście francuskim

Szybka przekąska, idealna na niezapowiedzianych...

Piramidki z ciasta francuskiego z pieczarkami i szpinakiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Piramidki z ciasta francuskiego z pieczarkami...

Pieczarki i szpinak to bardzo udane...

Francuska przekąska z łososiem

Dodane przez: Bernadetta

Francuska przekąska z łososiem

Szybka w przygotowaniu, ale efektowna...

Naleśnikowe roladki z łososiem i szpinakiem

Dodane przez: joanna30

Naleśnikowe roladki z łososiem i szpinakiem

Pyszna przekąska, która sprawdzi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE