Rybki z domowego ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Miła dla oka i podniebienia, zabawna przekąska Można użyć także gotowego ciasta francuskiego.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto francuskie:

    100 ml wody
    pół łyżeczki soli
    50 g roztopionego masła
    200 g mąki
    200 g masła w kostce

    Nadzienie:
    100 g łososia norweskiego wędzonego
    100 g szpinaku
    pół dużej cebuli
    łyżka masła
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    rozkłócone jajo do posmarowania.wierzchu rybek kilka ziarenek pieprzu czarnego( rybie oko:))
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Ciasto

Rybki z domowego ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto francuskie-przygotowywanie 1. Ciasto francuskie: (przepis z kotlet.tv-z moimi modyfikacjami)
    o miski wsypujemy mąkę.Wlewamy wodę z solą i roztopione masło. Mieszamy, przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
    Owijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
    Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na kwadrat. Na środek kładziemy kostkę masła.
    Robimy zakładki z każdej strony i rozwałkowujemy wzdłuż na grubość ok 3-4 cm.Składamy na 3 części i ponownie wkładamy do lodówki.
    I znów: Odwracamy ciasto "spawem" na bok i znów wałkujemy wzdłuż na grubość ok 3 cm. Tak samo postępujemy 5-6 razy w odstępach 2 godzinnych= przerwa na leżakowanie w lodówce). Po ostatnim wałkowaniu ciasto zwijamy z papierem pergaminowym w rulon i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
  • pasta szpinakowa- przygotowywanie 2. Nadzienie:
    Łososia rwiemy na małe kawałeczki.
    Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ok 2 minuty na patelni. Jak się zeszkli, dodajemy szpinak. Smażymy jeszcze 2 minuty. Studzimy. Miksujemy na pastę przy pomocy blendera.
  • Nadziewanie rybek 3. WYKONANIE:
    Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Wycinamy nożem kontury rybki.
    Kładziemy na nie kawałeczki łososia i pół łyżeczki pasty szpinakowo-cebulkowej.
  • rybki po upieczeniu 4. Rybki z farszem(ich brzuszki) przykrywamy kawałkami ciasta francuskiego.Zlepiamy po bokach, przyciskając lekko "spawy".
    Smarujemy rozkłóconym jajem. Wbijamy ziarenko pieprzu w miejsce "oka".
    Rybki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni.

Porady

Do wykonania przystawki można użyć gotowego ciasta francuskiego. Sam proces robienia tego ciasta zajmuje bowiem około 10 godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować