Tort "Mocca"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Tort dla prawdziwych kawoszy. Niezwykłe wyjątkowe połączenie kremu czekoladowego i kawy. Wielką miłośniczką kawy nie jestem, ale wprost przepadam za ciastami kawowymi czy kremem kawowym. Tort w sposób oczywisty nawiązuje do słynnej kawy "Mokka". Tort "Mokka" swoim kremem nawiązuje do słynnej kawy. Moim zdaniem jest to połączenie idealne. Tort składa się z dwóch niezwykle prostych kremów: czekoladowego i kawowego. Połączenie tych smaków w jednym cieście sprawia, że od razu pokochałam ten wypiek. Ciasto pierwszy raz zrobiłam na swoje urodziny. Tort zachwycił moich gości, ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    180 g mąki pszennej(1 szklanka)
    150 g cukru(3/4 szklanki)
    30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
    10 g kakao(1 łyżka)
    10 g kawy rozpuszczalnej(1 łyżka)
    aromat waniliowy
    6 jajek
    krem czekoladowy
    500 g śmietanki 30%
    300 g dżemu wiśniowego
    200 g czekolady mlecznej
    40 g śmiatanfixu(2 opakowania)
    nasączenie
    100 ml wody
    50 ml likieru kawowego
    krem kawowy
    800 ml śmietanki 30%
    50 g śmietanfixu(4 opakowania)
    300 g cukru pudru
    20 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżki)
    dowolne ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort "mocca" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy . Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i kawę. Krótko miksujemy. Dodajemy aromat. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Krem czekoladowy: Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach. Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę zalewamy ciepłą śmietaną. Mieszamy do momentu powstania sosu. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ubijamy sos do momentu powstania kremu. Dodajemy śmietanfixy. Chwilę ubijamy.
    Nasączenie: Ciepłą wodę łączymy z likierem kawowym.
    Ciasto kroimy na trzy części. Poszczególne blaty nasączamy pączem. Blaty smarujemy dżemem wiśniowym. Blaty przekładamy kremem czekoladowym. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 60 minut.
    Krem kawowy: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, kawę oraz śmietanfix. Całość miksujemy do połączenia się składników.
    Zimny tort wyjmujemy lodówki i ozdabiamy kremem kawowym boki i górę ciasta. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy jeszcze dwie godziny.
    Tort najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować