Tort "łóżko"

  • wyświetlono: 165 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort ze śmietanową masą z brzoskwiniami i straciatella. Pyszny do kawy. Wykonywanie ozdób z czekolady zaczęło sprawiać mi przyjemność, choć wiem, że przede mną jeszcze dużo nauki :-)

SG209169
  • 16 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:
- 6 jajek;
- 1 szkl. mąki tortowej;
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
- szklanka cukru pudru;
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

PONCZ:
- sok z brzoskwiń;
- przegotowana woda.

Masa śmietanowa:
- 1/2 l śmietany 30%;
- 125g serka mascarpone;
- 2 łyżki cukru pudru.

ORAZ:
- 1/2 puszki brzoskwiń w puszcze;
- kakao "Puchatek";
- 3 kostki gorzkiej czekolady;
- łyżka posypki czekoladowej;
- sos do deserów o smaku toffi;
- tabliczka mlecznej czekolady do wykonania "ramy" łóżka.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort "łóżko"

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W dużej misce miksujemy najpierw białka na sztywno. Dodajemy cukier. Gdy składniki się połączą w puszystą pianę dodajemy żółtka. Następnie porcjami dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masę wlewamy do blachy 23x32 cm wyłożonej papierem, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

    Chłodny biszkopt kroimy na 2 równe części wszerz, a następnie przekrawamy w połowie, aby powstały 4 placki. Biszkopt owijamy, aby nie wysechł, odstawiamy.
  • łóżko czekolada2. Czekoladę łamiemy, wkładamy do woreczka cukierniczego i przekładamy do gorącej, ale nie gotującej się wody. Gdy czekolada się rozpuści, wycinamy w woreczku jak najmniejszy otwór i wyciskamy czekoladę na papier do pieczenia, tworząc wzór ramy od łóżka.
    Czekoladowy wzór wkładamy do lodówki (u mnie na całą noc).
  • 3. MASA ŚMIETANOWA
    Śmietanę 30% mocno chłodzimy. Ubijamy, aż stanie się gęsta. Dodajemy cukier puder, a na końcu, porcjami serek mascarpone.

    MASA STRACIATELLA
    Z masy śmietanowej odkładamy 1/3 i mieszamy ze startą gorzką czekoladą i posypką czekoladową.
  • łóżko z brzoskwiniami4. Pierwszy placek tortu nasączamy ponczem. Wykładamy masę śmietanową (1/3 pozostałej masy) i brzoskwinie.
  • łóżko z masą straciatella5. Drugi placek tortowy nasączamy ponczem i wykładamy masę straciatella.
  • łóżko przekrój6. Trzeci placek nasączamy ponczem, wykładamy połowę masy śmietanowej i pokrojone brzoskwinie.
  • 7. Górną część tortu i boki smarujemy pozostałą masą śmietanową.
    Tort ozdabiamy kolejno:
    - poduszkami wykonanymi z brzoskwiń
    - kołdrą wykonaną z kakao
    - czekoladowymi barierkami
    - dywanikiem wykonanym z sosu toffi.

Porady

Ponieważ barierki są dość cienkie, a czekolada rozpuszcza się szybko, od momentu wyjęcia z lodówki do przyklejenia czekolady do tortu musi minąć jak najmniej czasu. Dla pewności, żeby czekolada się nie połamała lub nie stopiła, możemy ją włożyć na 15 minut do zamrażarki i po wyjęciu natychmiast ulokować na torcie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort śmietanowystraciatellamasa z mascarponetort do kawyłóżkotort z brzoskwiniamitort łóżkomasa straciatellatort straciatellabiszkopt z 6 jajśmieszne torty

Komentarze

Podobne przepisy

Na jedną porcję używam 1 banana i 1 kiwi.

Dodane przez: emilusia

Koktajl z bananem i kiwi

Koktajl o lekko kwaskowym smaku...

Ciociosan domowy

Dodane przez: Goszka

Ciociosan domowy

Zaskakujące wino z ryżu. Dodatek...

syrop

Dodane przez: JulkaTomeczek

Syrop z cytryną, miodem i imbirem

Znakomity syrop na kaszel, który...

kompot z suszu

Dodane przez: Aninka88

Kompot z suszonych śliwek

doskonały na wigilijny stół

Syrop ze świeżej mięty, melisy i cytryny

Dodane przez: AnetaJ

Syrop ze świeżej mięty, melisy i cytryny

Przepis ten dostałam od koleżanki...

Koktajl z mango, kiwi i bananem

Dodane przez: AnetaJ

Koktajl z mango, kiwi i bananem

Słodki i orzeźwiający koktajl,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE