Tort łóżko małżeńskie cz.2

4.5 (165 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Ten tort to był zamówiony na prezent od żony dla męża na 10 rocznice ślubu. Mina tego pana jak przyjechał odebrać tort bezcenna :))

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 2 biszkopty z 4 jaj
    przepis na 1 biszkopt:
    4 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli

    Krem budyniowy kakaowy:
    Składniki:
    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    250 g miękkiej margaryny lub masła
    łyżki kakao


    owoce lub dżem do tortu

    masa cukrowa około 1kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    barwniki spożywcze
    kilka kropli olejku migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort łóżko małżeńskie cz.2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyń 1. Budyń na krem:
    W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił.
  • budyń 2. Pozostawiam do ostudzenia.
    Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  • krem kakaowy 3. Następnie odłóż do osobnej miseczki z 4 łyżki białego kremu a doresztykremu dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
  • białka 4. Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę
  • ubite białka 5. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • biszkopt 6. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min.
  • upieczony biszkopt 7. tak przygotowane 2 biszkopty ostudź.
  • krem z owocami 8. wykonanie : biszkopty przełóż kremem i owocami.
  • tort przed nałożeniem masy cukrowej 9. Pozostałym białym kremem posmaruj wierzch i boki torcika aby położyć na niego masę cukrową.
    Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej. Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .
  • Kolorowa masa cukrowa 10. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru i dodaj olejek.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie. Pamiętaj,że nie trzeba dodać całego cukru pudru, czasem wystarczy 600g. Wszystko zależy od chłonności cukru.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować