Tort Krecik

0 (0 ocen)

Prawdziwy tort z kalorycznym kremem.Uwielbiam piec torty.

Składniki:

  • Biszkopt: -6 jajek -szklanka cukru -szkl. mąki pszennej -pół szkl. mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -łyżka octu
    Krem: -6 jajek 1,5 kostki margaryny Kasia -1,5 kostki masła -1.5 szkl. cukru pudru -2 łyżki kakao -kieliszek alkoholu
    Masa cukrowa: -30 ml wody -kopiasta łyżeczka żelatyny -5 łyżek glukozy w proszku -2,5 szkl. cukru pudru -barwniki spożywcze
    Dodatkowo: -mocna herbata do nasączenia biszkoptu -dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort krecik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: (do tortu o takim kształcie potrzebne będą dwa biszkopty prostokątne) Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem tak długo aż zaczną powstawać "bańki". Łączymy białka razem z żółtkami za pomocą ubijaczki. Następnie dodajemy mąki i kakao przesiane przez sito.Delikatnie mieszamy ubijaczką.Wykładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem.Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach C.
  • 2. KREM: Jajka ubijamy na ciepło z cukrem pudrem (np na parze)i studzimy. Margarynę i masło ubijamy na puch. Gdy nie ma grudek ciągle mieszając wlewamy powoli ubitą masę jajową.Następnie dodajemy alkohol i kakao.Mieszamy aż powstanie jednolita masa.
  • 3. Biszkopt kroimy by uzyskać cztery blaty. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy mocną herbatą i smarujemy troszkę mniej jak połową kremu. Układamy następny blat biszkoptu znów nasączamy i smarujemy troszkę kremem potem dżemem i następnie znów kremem.Układamy trzeci blat i całość (tj. boki też) smarujemy kremem.
  • 4. MASA CUKROWA: Żelatynę moczymy w wodzie aż spęcznieje. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy żelatynę wraz z glukozą. Cukier puder przesiewamy przez sito i wysypujemy na stolnicę.Stopniowo dodajemy rozpuszczoną żelatynę z glukozą i mieszamy łyżką.Wyrabiamy aż będzie plastyczna (w przypadku gdy za bardzo się klei dodajemy cukru pudru). Gdy masa jest elastyczna można dodawać barwniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować