1.Białka ubić na sztywno i cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy.Ubijać aż cukier całkowicie sie rozpuści, nastepnie mieszając dodawać po jednym żóltku.Mąkę wraz z proszkiem i kakao przesiać do masy jajecznej i wszystko razem delikatnie wymieszać drewnianą łyzka. Ciasto przelać do metalowej miski o średnicy ok 20 cm i upiec.
2.Odlać szklanke zimnego mleka i dokładnie rozrobić w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wlać rozrobione składniki, ugotować budyć i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać po łyzce zimnego budyniu, a na koncu dodać sok z cytryny.
3.Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krązki i kazdy posmarować masą.Tak przygotowane blaty ciasta złożyć tak by ponownie powstał kształt "miski". Następnie z obu stron skroić boki i odkrojone części przesunąc do przodu by w ten sposób uformować pyszczek jeżyka. Tak uformowanego jeżyka obsmarować maśa i obsypać mielonymi orzechami. Z margaryny i kakao zagnieśc ciasto, uformować z niego nosek oraz wąsy i umieścić w odpowiednim miejscu. Z ziaren kawy zrobić oczy a z dekorków rzesy. Z wafli wyciąć kolce w kształcie trójkątówtak, aby podstawa trójkątów miało około 1 cm ( grube nie prezentują sie ładnie). Następnie w cieści nożem lub patyczkiem zrobić otworki i powkładać w nie kolce( należy je wkładać na krótko przed podaniem tortu ponieważ pod wpływem masy miękna).
Komentarze