tort jeżyk

4.5 (180 ocen)

  • Średni

sprawi radość niejednemu małemu smakoszowi:)

  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 6 sztuk
    - cukier: 6 łyżek
    - mąka krupczatka: 6 łyżek
    - kakao: 1.5 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier wanilinowy: 1 sztuka

    - masło kostka: 2 sztuki
    - mleko: 1 litr
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mąka kartoflana: 2 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - żółtka: 3 sztuki
    - sok z cytryny: 1 sztuka

    - orzechy wloskie mielone: 10 dekagramów
    - wafle andruta: 2 sztuki
    - kakao: 3 łyżki
    - margaryna: 1 łyżka
    - czekoladowe dekorki na rzęsy: 10 sztuk
    - ziarna kawy: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort jeżyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno i cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy.Ubijać aż cukier całkowicie sie rozpuści, nastepnie mieszając dodawać po jednym żóltku.Mąkę wraz z proszkiem i kakao przesiać do masy jajecznej i wszystko razem delikatnie wymieszać drewnianą łyzka. Ciasto przelać do metalowej miski o średnicy ok 20 cm i upiec.
  • 2. Odlać szklanke zimnego mleka i dokładnie rozrobić w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wlać rozrobione składniki, ugotować budyć i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać po łyzce zimnego budyniu, a na koncu dodać sok z cytryny.
  • jezyk 3. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krązki i kazdy posmarować masą.Tak przygotowane blaty ciasta złożyć tak by ponownie powstał kształt "miski". Następnie z obu stron skroić boki i odkrojone części przesunąc do przodu by w ten sposób uformować pyszczek jeżyka. Tak uformowanego jeżyka obsmarować maśa i obsypać mielonymi orzechami. Z margaryny i kakao zagnieśc ciasto, uformować z niego nosek oraz wąsy i umieścić w odpowiednim miejscu. Z ziaren kawy zrobić oczy a z dekorków rzesy. Z wafli wyciąć kolce w kształcie trójkątówtak, aby podstawa trójkątów miało około 1 cm ( grube nie prezentują sie ładnie). Następnie w cieści nożem lub patyczkiem zrobić otworki i powkładać w nie kolce( należy je wkładać na krótko przed podaniem tortu ponieważ pod wpływem masy miękna).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować