JEŻYK

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo ciekawa propozycja na pyszne ciasto. A dzieciaki są nim zachwycone :) Śliczny jeż na każdą okazję, polecamy:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jaja
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżkę kakao naturalnego
    1 łyżke kakao rozpuszczalnego
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia

    Masa:
    0,75 l śmietany 36%
    1 łyżka żelatyny
    1 łyżka soku z cytryny
    4 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    1/2 kieliszka wódki
    100ml wody
    1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo
    8 bananów
    drażetki brązowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jeżyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem i kakao. Dobrze wymieszać. Wylać na tortownicę o średnicy
    Wymiary:
    - średnica: 26 cm
    - wysokość: 7 cm
    Piec 25 minut na 150 stopni.
  • masa 2. Masa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać żelatynę.
  • biszkopt 3. Biszkopt przekroić na pół i pokroić jeszcze na kawałki jak na zdjęciu.
    2 małe trójkąty kruszymy i zostawiamy do posypania jeżyka.
  • 4. Poncz: Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i wódką.
  • układamy warstwami 5. Biszkopt nasączyć ponczem nałożyć połówki banana i 3 łyżki ubitej masy, przykryć kolejnym kawałkiem biszkoptu i powtarzamy czynność( banany+ubita masa).
  • układamy biszkopt 6. Następnie biszkopt przekładamy masą i bananami ale ustawiamy pionowo.
  • smarujemy jeżyka masą 7. Całego jeżyka smarujemy masą, posypujemy pokruszonym biszkoptem.
  • jeżyk 8. Oczy i nos robimy z drażetek w czekoladzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować