Tort czekoladowo wisniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać ocet i dokładnie wymieszać. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao całość dobrze wymieszać. Upiec dwa placki lub jeden i przekroić na pół.
Masa:
Na parze ubić żółtka i jaja. W szklance wody rozpuścić galaretkę. Czekoladę roztopić z odrobiną wody. Z wiśni z kompotu usunąć pestki i zmiksować owoce. Masło utrzeć, stopniowo dodając po jednej łyżeczce masę jajeczną, płynną czekoladę, zmiksowane wiśnie, tężejącą galaretkę i na końcu delikatnie wymieszać odcedzone z syropu wiśnie. Ciasto przełożyć masą i udekorować.
Komentarze