Tort wisniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Szybki i pyszny

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    • margaryna 1 kostka (250 g)
    • mleko ¾ szk.
    • cukier wanilinowy 2 szt.
    • kakao 2-3 szt.
    • cukier 1 ½ szk.
    • czekolada ½ tabliczki
    • mąka 1 ½ szk.
    • jajka 4 szt.
    • proszek do pieczenia 2 łyż
    Masa:
    • śmietana 30% 1 kubek
    • cukier puder ½ szk.
    • żelatyna 2 łyż
    • drylowane wiśnie ok. 1 kg
    Polewa:
    • czekolada
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżka margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort wisniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Przygotowanie:
    Margarynę, mleko, cukier i cukier wanilinowy, kakao i czekoladę, rozpuścić i zagotować w rondelku. Odstawić do wystygnięcia. Ubić pianę z 4 białek. Po wystygnięciu masy dodać do niej żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać a na koniec dodać pianę. Masę wylać do tortownicy. Piec w temp. 180°C przez ok. 45 min. Po ostygnięciu przekroi ciasto na 2 równe części.
    Masa i polewa:
    Przygotowanie:
    Żelatynę rozpuścić i w gorącej wodzie, studzić uważając aby nie zastygła. Zimną śmietanę ubijać do sztywności, dodać cukier i na koniec żelatynę nadal ubijając. Pół masy wyłożyć na ciasto na to gęsto ułożyć wiśnie, przykryć pozostałą częścią masy i drugim krążkiem. Przygotować polewę rozpuszczając wszystkie składniki, polać ciasto i udekorować wiśniami. Schłodzić przez ok. 2 godz. W lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować