Prosty i smaczny sernik o delikatnym śmietankowym posmaku.
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
1 mały proszek do pieczenia
1 żółtko
szczypta soli
Ser:
75 dag sera
12 dag masła
24 dag cukru
5 małych jajek
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
1 cukier waniliowy
Sernik na spodzie kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą, kakao, dodać cukier puder, posiekać margarynę. Dodać jajko i śmietanę, wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3 ciasta. Włożyć do lodówki na pół godziny.
2.Ser: Białka oddzielić od żółtek, ubić. Pozostałe składniki zmiksować i na końcu wmieszać białka.
3.Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 wyłożyć spód blachy, wyłożyć ser, na górę ułożyć w ciapki pozostałe 1/3 ciasta. Piec przez 1 godzinę w 180 st C.
Komentarze