Tort czekoladowo-ajerkoniakowy

4.5 (183 ocen)

  • 3 godz. 50 min

Jeżeli nie masz pomysłu na prezent dla bliskiej osoby, zrób własny tort, udekoruj go tak, aby odzwierciedlał jubilata. Taki prezent jest niezastąpiony, a obdarowany poczuje, że jest dla ciebie kimś wyjątkowym. Ja właśnie taki tort zrobiłam na 20-te urodziny mojego Kochanego Braciszka.

  • 3 godz. 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 6 jajek
    - 1,5 szklanki mąki tortowej
    - 1 szklana cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka octu
    - 3 łyżki oleju
    KREM AJERKONIAKOWY:
    - 2 żółtka
    - 2 szklanki mleka
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 3 łyżeczki cukru waniliowego
    - 1/4 szklanka cukru
    - kostka masła extra
    - 1 łyżka cukru pudru
    - aromat ajerkoniakowy
    KREM CZEKOLADOWY:
    - 4 żółtka
    - 1 szklanka mleka
    - 0,5 szklanki cukru
    - budyń śmietankowy
    - kostka masła extra
    - 3-4 łyżki kakao
    DODATKOWO:
    - 3 łyżki dżemu wiśniowego
    - szklanka wody
    - 2 łyżeczki soku z cytryny
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - kwiaty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo-ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę, gdy będzie sztywna dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż cukier się rozpuści. Następnie do oddzielonych żółtek dodajemy ocet, mieszamy i wlewamy je do ubitych białek, na najniższych obrotach mieszamy wszystko, następnie wlewamy olej i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (jeżeli chcemy ciemny biszkopt wówczas z mąki odejmujemy tyle łyżek mąki ile łyżek dodamy kakao). Masę biszkoptową przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy 30-35 min w temp. 180 st. C. Gdy ciasto się upiecze wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim biszkopt na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i już w ten sposób ciasto stygnie do końca. Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 równe części.
  • 2. Krem ajerkoniakowy:
    Podstawą tego kremu jest budyń, szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, szklankę mleka, żółtka, dwa rodzaje mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową, ciągle mieszamy, aby budyń się nie przypalił, gdy zgęstnieje, powstały budyń odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu budyniu, w misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem, aż ładnie się spieni masło, następnie stopniowo dodajemy budyń i kilka kropel aromatu ajeroniakowego. Powstały krem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • 3. Krem czekoladowy:
    Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budyń śmietankowy i wszystko razem mieszamy. Następnie szklankę mleka należy zagotować. Wlewamy do mleka masę budyniową, mieszamy, aż masa budyniowa zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodajemy budyń, a na koniec kakao. Masę czekoladową przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
  • Dekoracje tortu z kremu i kwiatów z ogrodu. 4. Składanie tortu:
    W szklance gorącej wody rozrabiamy sok z cytryny i cukier waniliowy, studzimy, aby móc nasączyć biszkopt. Dolną część biszkoptu układamy na paterze, nasączamy go i smarujemy dżemem, na to nakładamy niedużo kremu ajerkoniakowego, następnie kolejna część biszkoptu, również ją nasączamy, nakładamy krem czekoladowy (kolejność nakładania kremu nie ma znaczenia), na to górna, ostatnia część biszkoptu, tę część nasączamy mniej niż pozostałe. Cały tort smarujemy tym kremem, którego zostało najwięcej, aby dokładnie pokryć cały biszkopt ( w mojej wersji wyszło więcej czekoladowego i nim pokryła cała powierzchnię ciasta). Drugim, za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy tort, tworząc napisy, różyczki itp. Ja do dekoracji wykorzystałam kwiaty z ogrodu, można wykorzystać też sezonowe owoce, bądź płatki czekoladowe, świeczki urodzinowe. Powstały tort wkładamy do lodówki aby kremy stężały.

Porady

Aby biszkopt wyszedł idealny, to składniki powinny mieć temperaturę pokojową, przede wszystkim jajka. Do kremów masła powinno być typu "extra" wtedy krem dobrze stężeje i będzie idealny do dekoracji. Jak robiłam tort urodzinowy dla mojej przyjaciółki na wierzchu ciasta ułożyłam jej zdjęcie, które wydrukowałam na grubszym papierze w domu, udekorowałam, owocami i kwiatami, była zachwycona (fotografia oczywiście nie była jadalna).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować