Tort czekoladowo-ajerkoniakowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten tort jest naprawdę prosty w wykonaniu i zachwyci każdego łasucha :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    6 jaj
    szkl. mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szkl. cukru
    1łyżeczka proszku bo pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Masa czekoladowa:
    2 śnieżki
    400 ml mleka
    7 łyżek kakao (np. Puchatek)
    2 łyżki żelantyny rozpuszczonej w 100 ml wody
    Masa ajerkoniakowa:
    2 śnieżki
    300 ml mleka
    100 ml ajerkoniaku (likieru jajecznego)
    2 łyżki żelantyny rozpuszczonej w 100 ml wody
    Dodatkowo:
    szklanka wiśni nasączonych alkoholem lub z nalewki
    2 tabliczki startej czekolady ( gorzkiej i mlecznej) do dekoracji
    50 ml wódki wymieszanej z 50 ml wody do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo-ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodać cukier i cukier waniliowy , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać po jednym żółtku . Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać ze sobą , porcjami dodawać do masy jajecznej . Gotowe ciasto wylać do tortownicy o wymiarze ok 30 cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić.
    Masa czekoladowa: Schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia wraz ze śnieżką i ubijać do powstania jednolitej masy. Następnie dalej mieszając dodać kakao i tężejącą żelantynę, miksować do całkowitego połączenia się masy.
    Masa ajerkoniakowa: Schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia wraz ze śnieżką i ubijać do powstania jednolitej masy. Następnie dalej mieszając dodać ajerkoniak (likier jajeczny) i tężejącą żelantynę, miksować do całkowitego połączenia się masy.
    Przełożenie tortu: biszkopt kakaowy nasączony alkoholem, 1/2 masy kakaowej, wiśnie z nalewki, 1/2 masy kakaowej, masa ajerkoniakowa, czekolada do dekoracji.

Porady

Przygotowany tort najlepiej schłodzić jeszcze przez ok. 2 godziny w lodówce. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować