Ten tort jest naprawdę prosty w wykonaniu i zachwyci każdego łasucha :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
6 jaj
szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szkl. cukru
1łyżeczka proszku bo pieczenia
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Masa czekoladowa:
2 śnieżki
400 ml mleka
7 łyżek kakao (np. Puchatek)
2 łyżki żelantyny rozpuszczonej w 100 ml wody
Masa ajerkoniakowa:
2 śnieżki
300 ml mleka
100 ml ajerkoniaku (likieru jajecznego)
2 łyżki żelantyny rozpuszczonej w 100 ml wody
Dodatkowo:
szklanka wiśni nasączonych alkoholem lub z nalewki
2 tabliczki startej czekolady ( gorzkiej i mlecznej) do dekoracji
50 ml wódki wymieszanej z 50 ml wody do nasączenia biszkoptu
Tort czekoladowo-ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodać cukier i cukier waniliowy , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać po jednym żółtku . Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać ze sobą , porcjami dodawać do masy jajecznej . Gotowe ciasto wylać do tortownicy o wymiarze ok 30 cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić.
Masa czekoladowa: Schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia wraz ze śnieżką i ubijać do powstania jednolitej masy. Następnie dalej mieszając dodać kakao i tężejącą żelantynę, miksować do całkowitego połączenia się masy.
Masa ajerkoniakowa: Schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia wraz ze śnieżką i ubijać do powstania jednolitej masy. Następnie dalej mieszając dodać ajerkoniak (likier jajeczny) i tężejącą żelantynę, miksować do całkowitego połączenia się masy.
Przełożenie tortu: biszkopt kakaowy nasączony alkoholem, 1/2 masy kakaowej, wiśnie z nalewki, 1/2 masy kakaowej, masa ajerkoniakowa, czekolada do dekoracji.
Porady
Przygotowany tort najlepiej schłodzić jeszcze przez ok. 2 godziny w lodówce.
Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze