Kostka cappucino

0 (0 ocen)

Ciasto jest pracochłonne, ale warte poświęceń, bo jest niesamowicie pyszne.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dużych jajek
    125 g roztopionej gorzkiej czekolady
    125 g masła, miękkiego
    1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
    150 g cukru
    125 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    250 g serka macarpone
    250 g śmietany kremówki
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    60 g kawy cappuccino (proszku)
    3 łyżki cukru

    Na wierzch:
    250 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru
    20 g kawy cappucino (proszku)

Kostka cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło utrzeć do białości. Zmiksować z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą. Wmiksować do masy kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Dodać cukier. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
    Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 min.

    Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty i naponczować je kawą.
  • 2. Masa:
    Serek mascarpone zmiksować z cappucino.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
    Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę wymieszać z serkiem mascapone
  • 3. Wierzch i wykonanie:
    Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.


    Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy