Ciasto jest pracochłonne, ale warte poświęceń, bo jest niesamowicie pyszne.
Składniki:
Ciasto:
5 dużych jajek
125 g roztopionej gorzkiej czekolady
125 g masła, miękkiego
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
150 g cukru
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
250 g serka macarpone
250 g śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappuccino (proszku)
3 łyżki cukru
Na wierzch:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru
20 g kawy cappucino (proszku)
Kostka cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzeć do białości. Zmiksować z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą. Wmiksować do masy kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Dodać cukier. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 min.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty i naponczować je kawą.
2.Masa:
Serek mascarpone zmiksować z cappucino.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę wymieszać z serkiem mascapone
3.Wierzch i wykonanie:
Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.
Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce.
Komentarze