Biszkopt: proporcja na blaszkę około 34x24 cm
12 jajek
2 szklanki cukru
2,5-3 szklanki mąki pszennej
2,5-3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i żółtka. Masę przelewamy do dużej miski i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ręcznie, dokładnie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka ( wszystko zależy od piekarnika). Biszkopt studzimy i przekrajamy na 3 częśći
Galaretka borówkowa:
30 g żelatyny w proszku
6 łyżek cukru
3/4 szklanki wody
300 g borówek
Borówki razem z cukrem dokładnie zblendować. Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i zostawić na chwilę by napęczniała. Zmiksowane borówki przelać do rondelka, dodać wodę, żelatynę i podgrzewać, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Nie doprowadzić do wrzenia. Odstawić galaretkę do stężenia, po czym wylać ją na pierwszy blat ciasta.
Masa jogurtowo- borówkowa:
800 jogurtu naturalnego
160 g cukru
300 g borówek
40 g żelatyny w proszku
Borówki razem z cukrem zblendować na jednolity mus. Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i pozostawić na chwilę do napęcznienia. Następnie dodać do musu jagodowego i podgrzewać cały czas mieszając aż żelatyny dobrze się rozpuści. Jogurty przelać do miski. Do masy jagodowej dodać 3 łyżki jogurtu, tak, żeby ostudzić nieco masę, wymieszać. Letni mus jagodowy dodać do jogurtu i zmiksować na jednolitą, gładką masę. Masę przez chwilę schłodzić w lodówce, by nieco stężała.
Masa śmietanowo- cytrynowa:
skórka starta z 1 sparzonej cytryny
30 gram żelatyny w proszku
600 ml śmietanki kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z całej cytryny
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody,odstawić do wystygnięcia. Dodać do niej 2 łyżki śmietanki, by nieco ochłodzić żelatynę, letnią dodać do reszty masy śmietanowej. Zmiksować. Odstawić na chwilę do lodówki by lekko stężała.
Ponadto:
2 opakowania śmietankowego kremu do tortu
opcjonalnie dowolny barwnik
Tort borówkowo- cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na pierwszy blat ciasta wyłożyć galaretkę borówkową. Przykryć drugim blatem, po czym wyłożyć masę jogurtowo- borówkową. Przykryć trzecim blatem i wyłożyć masę śmietanowo- cytrynową. Udekorować według uznania.
Komentarze