Przepis znalazłam na blogu "Śladami słodkiej babeczki", zmieniłam troszeczkę skład i użyłam w nim słonecznika. Ten przepis to strzał w 10, każdego zachwycił.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
spód:
3 jajka
100 g cukru
100 g masła
180 g mielonego słonecznika
20 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g gorzkiej czekolady
beza:
3 białka
szczypta soli
170 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
masa:
3 żółtka
250 ml mleka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g chałwy waniliowej
250 g miękkiego masła
Tort bezowy z kremem chałwowym na spodzie ze słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając jajka. Słonecznik, kakao i proszek do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy przestudzoną czekoladę.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
2.BEZA: Jajka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Pod koniec ubijania dodajemy ocet i mąkę. Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 24 cm. Kładziemy papier na blaszce i wykładamy pianę z białek, dokładnie wypełniając okrąg. Bezę pieczemy ok. 1 godziny w temp. 150 stopni. Studzimy.
3.KREM: Połowę mleka zagotowujemy z cukrami, do drugiej połowy dodajemy żółtka i mąkę, dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę jajeczną i energicznie mieszamy, gdy masa zacznie przypominać budyń i zacznie bulgotać, zdejmujemy garnek z ognia. Studzimy.
Chałwę kruszymy i miksujemy z masłem na gładki krem, następnie porcjami dodajemy budyń.
4.Na paterze układamy czekoladowy spód. Wykładamy krem i przykrywamy tort bezą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze