Tort bezowy ombre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem.
Narysować 3 okręgi o średnicy 18 cm.
Papiery odwrócić na drugą stronę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Cały czas ubijając dawać stopniowo cukier.
Ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca .
Jeżeli weźmiemy pianę między palce to będzie ona gładka i cukier nie będzie wyczuwalny.
Dalej ubijając dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
Pianę podzielić na 3 części.
Jedną część rozłożyć na jednym narysowany okręgu.
Do drugiej części dodać kilka kropel czerwonego barwnika tak, aby piana była jasno różowa.
Wymieszać.
Wyłożyć na drugi narysowany okręg.
Do reszty piany dodać czerwony barwnik.
Tyle, żeby piana miała kolor intensywnego różu.
Rozłożyć na trzecim okręgu.
Piekarnik nagrzać do 120 st. i włączyć termoobieg.
Wstawić blaty bezowe.
Piec 90 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
Owoce opłukać i dokładnie osuszyć.
Na talerzu/paterze wyłożyć ciemno różowy blat bezowy.
Na niego wyłożyć 1/3 ubitej śmietany i owoce.
Przykryć jasno różowym blatem bezowym.
Na to wyłożyć 1/3 porcji śmietany i owoce.
Przykryć białym blatem.
Na wierzchu wyłożyć resztę bitej śmietany i owoców.
Tort wstawić na 15 minut do lodówki.
Należy go podać w dniu, w którym został przygotowany.
Komentarze