Tort bananowy-szuflada z kosmetykami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Był domek na 3 urodzinki córki, był kwiatek na 5 i była gąsienica na 7 urodzinki...Teraz córka będzie miała 16 urodziny i jeszcze nie mam pomysłu.W zeszłym roku była szuflada z kosmetykami Na pewno był to tort pracochłonny-dla cierpliwych :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT
    9 jajek
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem
    4x śmietana 36% (po 250 ml kartonik Łowicz)
    4 x śmietanfix
    4 x serek mascarpone (nie muszą być, ale polecam z nimi)
    cukier puder (pewnie tak ok 3-4 łyżki na śmietanę przypadają)
    ok 6 dojrzałych bananów
    barwnik brązowy (lub inny w/g gustu)
    opakowanie kulek-chrupek w czekoladzie z Biedronki
    DO NASĄCZENIA
    woda przegotowana
    cukier i odrobina kw cytrynowego
    DEKORACJE
    skórka od pomarańczy
    płatki kolorowe,
    kosmetyki cukrowe i cyferki oraz literki (zamawiałam na allegro)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort bananowy-szuflada z kosmetykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białko ubić z cukrem, dodawać na przemian po 1 żółtku i 1 łyżce mąki ziemniaczanej. Na koniec dodać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w dużej prostokątnej blaszce na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
    Jak ostygnie przekroić na części.
    Mój urósł mocno więc miałam 4 części
  • 2. KREM -łącznie z 3 kartoników śmietany
    Ubijać po 1 śmietanie czyli:
    1 śmietana, 1 śmietanfix i puder do smaku
    2 banany rozgnieść porządnie widelcem i zmieszać z 1 mascarpone
    Wymieszać ze śmietaną
    Czynność powtórzyć jeszcze 2 x

  • 3. WIERZCH TORTU
    Ostatnią śmietanę ubić ze śmietanfixem i cukrem pudrem do smaku, dodając pod koniec ubijania barwnik
  • Nie mam zdjęcia w trakcie przekładania, bo zwyczajnie czasu nie było :) 4. PRZEKŁADANIE KREMEM BANANOWYM
    Krem można podzielić na pół. Pierwszą połowę użyć na całości pierwszego blatu. Pozostałą podzielić również na pół.
    Pierwszy blat biszkoptu położyć już na odpowiednim talerzu do tortu ( ja użyłam srebrnej tacy) Nasączyć wodą cytrynową i posmarować kremem. Przykryć kolejnym blatem.Nasączyć cały i posmarować 3/4 blatu kremem.
    Przykryć kolejnym i od razu odciąć 1/4. Nasączyć i posmarować resztą kremu.
    Położyć ostatni blat i odciąć również 1/4 w tym samym miejscu co poprzedni.Nasączyć
  • 5. DEKOROWANIE
    Cały tort posmarować KREMEM Z BARWNIKIEM
    Brzegi "szuflady" obłożyć kulkami czekoladowymi.
    Jako rączki użyć skórki od pomarańczy.
    Otwartą szufladkę posypać płatkami (kolorowy opłatek) i ułożyć kosmetyki
    Na górze dowolny napis

Porady

Szkoda mi było pozostałego po ścięciu biszkoptu stąd kartonik na torcie ze świeczkami. Kartonik miał wystąpić jako prezencik i miał być przewiązany kokardką.Niestety już nie dałam rady :) Użyłam kremu, który mi został z dekoracji. Nie znalazłam też barwników odpowiednich, więc ogólnie komódka miała mieć też inny kolor-wszystko zależy od produktów jakie dostaniecie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować