Tort wykonałam na urodziny mojego męża. Bardzo lubi rybki i jest znakiem ryb, dlatego ma narysowaną z lukru rybkę. Smak jest wspaniały, wszyscy bardzo chwalili.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe ciemne :
3-4 jajka
12 i 1/2 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
7 i 1/2 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
6 dag masła lub margaryny
Ok. 2 łyżeczki kakao
Masa bananowa:
0,5 l mleka
1 budyń bananowy na 1/2 l mleka
Pół kostki masła
Banan
Masa truskawkowa:
250 g śmietanki deserowej w kartoniku
1 galaretka truskawkowa
Truskawki
Do dekoracji:
Polewa czekoladowa
Biały lukier
Truskawki
Wiórki czekoladowe
Tort bananowo- truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto biszkoptowe: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować ustawiając miskę w garnku z wodą na małym ogniu do momentu spienienia. Zdjąć z kąpieli wodnej i miksować do ostudzenia. Dodać obia rodzaje mąki i szczyptę soli. na końcu wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Gotową masę przelać delikatnie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjąć na ściereczkę. Po wystygnięciu przekroić na trzy części do przełożenia masami.
2.Masa bananowa: W szklance mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń, gotować do gęstości. Po ugotowaniu budyń wystudzić. Zmiksować masło i po łyżce dodawać budyń. Na koniec sprawdzić słodkość masy- jeśli jest za mało słodka dodać trochę cukru pudru.
3.Masa truskawkowa: Schłodzoną śmietankę zmiksować do gęstości, dodać galaretkę truskawkową.
4.Gotowymi masami przełożyć biszkopt. Najpierw masa bananowa od spodu- pod masę kładziemy plasterki banana, a potem masa truskawkowa- pod masę kładziemy plasterki truskawek (banan i truskawki znajdą się razem z masami w środku tortu). W trakcie przekładania biszkopt można nasączyć ponczem z soku z cytryny i wody z odrobiną cukru i jak kto chce z odrobiną spirytusu.
5.Boki tortu posmarować masą truskawkową i posypać wiórkami czekoladowymi. Wierzch posmarować polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Polewę czekoladową można kupić gotową lub rozrobić samemu rozpuszczając w rondelku 1/3 kostki masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 1 łyżkę kakao.
Komentarze