Tort bananowo- truskawkowy

5 (151 ocen)

Tort wykonałam na urodziny mojego męża. Bardzo lubi rybki i jest znakiem ryb, dlatego ma narysowaną z lukru rybkę. Smak jest wspaniały, wszyscy bardzo chwalili.

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe ciemne :
    3-4 jajka
    12 i 1/2 dag cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    szczypta soli
    7 i 1/2 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    6 dag masła lub margaryny
    Ok. 2 łyżeczki kakao
    Masa bananowa:
    0,5 l mleka
    1 budyń bananowy na 1/2 l mleka
    Pół kostki masła
    Banan
    Masa truskawkowa:
    250 g śmietanki deserowej w kartoniku
    1 galaretka truskawkowa
    Truskawki
    Do dekoracji:
    Polewa czekoladowa
    Biały lukier
    Truskawki
    Wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort truskawkowy

Tort bananowo- truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować ustawiając miskę w garnku z wodą na małym ogniu do momentu spienienia. Zdjąć z kąpieli wodnej i miksować do ostudzenia. Dodać obia rodzaje mąki i szczyptę soli. na końcu wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Gotową masę przelać delikatnie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjąć na ściereczkę. Po wystygnięciu przekroić na trzy części do przełożenia masami.
  • 2. Masa bananowa: W szklance mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń, gotować do gęstości. Po ugotowaniu budyń wystudzić. Zmiksować masło i po łyżce dodawać budyń. Na koniec sprawdzić słodkość masy- jeśli jest za mało słodka dodać trochę cukru pudru.
  • 3. Masa truskawkowa: Schłodzoną śmietankę zmiksować do gęstości, dodać galaretkę truskawkową.
  • 4. Gotowymi masami przełożyć biszkopt. Najpierw masa bananowa od spodu- pod masę kładziemy plasterki banana, a potem masa truskawkowa- pod masę kładziemy plasterki truskawek (banan i truskawki znajdą się razem z masami w środku tortu). W trakcie przekładania biszkopt można nasączyć ponczem z soku z cytryny i wody z odrobiną cukru i jak kto chce z odrobiną spirytusu.
  • 5. Boki tortu posmarować masą truskawkową i posypać wiórkami czekoladowymi. Wierzch posmarować polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

    Polewę czekoladową można kupić gotową lub rozrobić samemu rozpuszczając w rondelku 1/3 kostki masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 1 łyżkę kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować