Torcik z wiśniami

5 (1 ocen)

Wyjątkowo smakuje i jest lekki :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - szklanka mąki pszennej
    - łyżka octu
    - 2 łyżki oleju
    - szklanka cukru
    - proszek do pieczenia

    Krem:
    - krem ajerkoniakowy 2 opakowania
    - schłodzone mleko 600 ml

    Galaretka:

    - 2 galaretki wiśniowe
    - owoce wiśni
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Gdy masa stanie się puszysta, dodajemy przesianą makę pszenną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Krem:
    Odmierzamy 600 ml schłodzonego mleka. Dodajemy do miksera i łączymy z zawartością opakowań kremu ajerkoniakowego. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa się ujednolici (około 5-8 minut). Krem umieszczamy na biszkopcie.
  • 3. Galaretka:
    Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Świeże wiśnie układamy na kremie. Gdy galaretka będzie gotowa, układamy ją na owocach. Chłodzimy w lodówce około 3 godziny.

Porady

W sezonie czerwcowym zamiast wiśni można użyć truskawek lub innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować