Rolada makowa z bakaliowym kremem

0 (0 ocen)

Tak mi się ta rolada spodobała, że musiałam ją zrobić. Powiem wam, że rolada jest pyszna i nie raz zagości na moim stole.

Składniki:


  • Biszkopt makowy:
    5 jajek rozmiar M
    160 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
    110 g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    70 g suchego maku zmielonego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Krem bakaliowy:
    250 ml kremówki 30%
    400 g serka homogenizowanego waniliowego
    250 g mieszanki studenckiej koktajlowej
    Dekoracja:
    orzechy włoskie
    rodzynki
    wiśnie kandyzowane
    pałeczki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada makowa z bakaliowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia.
    Krem bakaliowy:
    Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Do reszty kremu dodać mieszankę bakali i wymieszać. Odłożyć na godzinę do lodówki by krem trochę stężał.
    Biszkopt delikatnie rozwinąć, zdjąć papier, rozsmarować krem bakaliowy i ponownie zwinąć w roladę. Odłożonym kremem i dodatkami udekorować roladę na wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować