Torcik śmietankowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Prosty torcik który nie może się nie udać. Dla wielbicieli śmietankowych kremów. Delikatny i słodycz kremu zależy od nas ile go dosłodzimy

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier drobny do wypieków: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczna: 0.25 szklanki
    - śmietana kremówka 36%: 0.5 litra
    - serek mascarpone: 500 gramów
    - cukier puder: 4 łyżki
    - wiśniówka: 5 łyżek
    - wiśnie z rumu: 0.5 szklanki
    - czekolada mleczna: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:
    (jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier drobny do wypieków)
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na bardzo sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier oraz żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać z ciastem najlepiej drewniana łyżką.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (u mnie 35 minut- do tzw. suchego patyczka).
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę (ja na podłodze położyłam koc). Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
    Gdy ostygnie można przekroić na 2-3 blaty.

    Wykonanie kremu:
    (śmietana kremówka, serek mascarpone, cukier puder)
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednej łyżce serka ciągle miksując, aż do połączenia się składników. W razie konieczności można dosłodzić masę.
    Blat biszkoptu kładziemy na paterze*, nasączamy go nalewką. Smarujemy 1/3 części masy, na nią kładziemy wiśnie z rumu (bez pestek) które wciskamy w masę. Znowu kładziemy biszkopt i masę i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Górę smarujemy masą , wyrównujemy z bokami i posypujemy startą czekoladą.
    Schładzamy w lodówce.

    *Pod blat najlepiej włożyć folie, aby nie pobrudzić masą patery- a na koniec ją wyciągnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować