Torcik słodka pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubij na puch. Stopniowo dodawaj cukier, następnie żółtka. Zmiksuj. Suche składniki przesiej przez sito i przełóż do masy. Wymieszaj ręcznie. Przełóż do blaszki 25x33cm i piec 35min. W 165C. Po upieczeniu biszkopt upuść na podłogę z wysokości 60cm. Przetnij na 3części, nasacz każdą z osobna sokiem malinowym. Pierwszy blat posmaruj dżemem brzoskwiniowym.
2.Masa czekoladowa: do rondla wlewamy wodę, dodać po kawałku czekoladę_rozpuścić. Mąki rozpuszczamy w 1/3szkl. Mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlej rozpuszczoną czekoladę. Zagotuj a następnie wlewamy mieszankę z mąkami-ugotuj budyń. Wystudzić. Dodaj margarynę. Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Połącz z masą. Masę podziel na 3części i przełóż nimi biszkopty oraz odłóż troszkę na boki.
3.Różyczki: wodę zagotuj z margaryną. Gdy się rozpuści dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj_ chwilę prażyć. Następnie dodajemy puder a na koniec barwnik i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować i kieliszkiem wykroić kółeczka. Ułożyć po 5kółeczek tak aby nadchodziły na siebie. Zwijać w rulonik. Następnie przecinamy pośrodku aby otrzymać 2różyczki. Płatki lekko rozchylamy. Dekorujemy tort oraz wcześniej posypujemy boki i górę kokosem.
Komentarze