Tort przekładany masą z białej czekolady, galaretką i owocami oraz z nutą wina, który upiekłam na 18-ste urodziny mojej siostry. Goście i domownicy byli zachwyceni jego smakiem i wyglądem.
Torcik "osiemnastka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 45min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół oraz nasącz winem. Tortownica 27.
2.Krem czekoladowy: Czekolady rozpuszczamy z wodą. Następnie mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną czekoladę. Zagotować i wlać do tego rozczyn z mąkami i oczywiście ugotować budyń. Wystudź i dodaj margarynę, zmiksuj. Podziel masę na 2części. Jedną część wyłóż na biszkopt i posyp jagodami.
3.Galaretki rozpuść w 750ml gorącej wody. Zostaw do lekkego stężenia. Następnie wylej na masę. Włóż do lodówki do stężenia galaretki.
4.Masa straciatella: Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie-zostaw do lekkiego stężenia. Wlej do kremówki. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy. Wymieszaj. Podziel na 2części. Jedną wyłóż na galaretkę. Przykryj 2częścią biszkopta.
5.Wierzch tortu posmaruj masą z białej czekolady. Boki tortu udekoruj masą straciatella i posyp wiórkami kokosowymi.
Komentarze