Torcik "Osiemnastka"

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Tort przekładany masą z białej czekolady, galaretką i owocami oraz z nutą wina, który upiekłam na 18-ste urodziny mojej siostry. Goście i domownicy byli zachwyceni jego smakiem i wyglądem.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    8jaj
    1szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 budyń czekoladowy
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    2łyżki kakao
    1 łyżka octu
    szczypta sody

    Poncz:
    1szklanka wina swojskiego z wiśni

    Krem z białej czekoladowy:
    1 kostka margaryny
    3 łyżki wody
    1 szkl. cukru
    1/2l. mleka
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 białe czekolady

    Masa straciatella:
    1mleczna czekolada
    500ml kremówki
    6łyżek cukru pudru
    2łyżki żelatyny(na 0/5szkl. wody)

    Dodatkowo:
    2galaretki kiwi
    śnieżka +barwnik zielony
    kiwi
    jagody
    perełki
    kwiatki opłatki
    wiórki kokosowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Jajko

Torcik "osiemnastka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 45min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół oraz nasącz winem. Tortownica 27.
  • 2. Krem czekoladowy: Czekolady rozpuszczamy z wodą. Następnie mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną czekoladę. Zagotować i wlać do tego rozczyn z mąkami i oczywiście ugotować budyń. Wystudź i dodaj margarynę, zmiksuj. Podziel masę na 2części. Jedną część wyłóż na biszkopt i posyp jagodami.
  • 3. Galaretki rozpuść w 750ml gorącej wody. Zostaw do lekkego stężenia. Następnie wylej na masę. Włóż do lodówki do stężenia galaretki.
  • 4. Masa straciatella: Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie-zostaw do lekkiego stężenia. Wlej do kremówki. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy. Wymieszaj. Podziel na 2części. Jedną wyłóż na galaretkę. Przykryj 2częścią biszkopta.
  • 5. Wierzch tortu posmaruj masą z białej czekolady. Boki tortu udekoruj masą straciatella i posyp wiórkami kokosowymi.
  • 6. Górę tortu udekoruj owocami, biitą śmietaną, perełkami, opłatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować