Torcik serowy "melba" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników pieczemy biszkopt ostudzony przekrawamy na dwa krążki.
2.Śmietanę roztrzepać z jajkami. Mleko zagotować, zmniejszyć płomień. Powoli wlać masę śmietanową na mleko, nie mieszając pozostawić na ogniu, aż oddzieli się ser, a serwatka będzie przeźroczysta. Zdjąć z ognia, przelać na sitko. Serwatkę wyrzucić, ser pozostawić do całkowitego ostygnięcia i odcieknięcia.
3.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodawać zimny ser, zmiksować do połączenia się składników. Połowę kremu rozsmarować na krążku ciasta, przykryć drugim, rozsmarować resztę kremu.
4. Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na cieście, zalać tężejącą galaretką.
Porady
torcik ten mozna przygotowac również z innymi owocami, np brzoskwiniami czy jagodami
Komentarze