torcik serowy "Melba"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest obłędnie delikatny,

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki: (średnica tortownicy: 21 cm)
    na biszkopt:

    4 jajka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    krem:
    1 litr mleka
    1/2 l śmietany 12%
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka masła
    dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa
    500 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Torcik serowy "melba" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników pieczemy biszkopt ostudzony przekrawamy na dwa krążki.
  • 2. Śmietanę roztrzepać z jajkami. Mleko zagotować, zmniejszyć płomień. Powoli wlać masę śmietanową na mleko, nie mieszając pozostawić na ogniu, aż oddzieli się ser, a serwatka będzie przeźroczysta. Zdjąć z ognia, przelać na sitko. Serwatkę wyrzucić, ser pozostawić do całkowitego ostygnięcia i odcieknięcia.
  • 3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodawać zimny ser, zmiksować do połączenia się składników. Połowę kremu rozsmarować na krążku ciasta, przykryć drugim, rozsmarować resztę kremu.
  • 4. Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na cieście, zalać tężejącą galaretką.

Porady

torcik ten mozna przygotowac również z innymi owocami, np brzoskwiniami czy jagodami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować