Torcik maślankowy z sezonowymi owocami i pełnoziarnistymi herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Nakładamy bok i dociskamy. Nadmiar odcinamy.
Herbatniki drobno kruszymy najlepiej robotem bądź blenderem.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy aby ostygło.
Jak już będzie chłodne mieszamy z pokruszonymi herbatnikami, przekładamy do tortownicy, równo rozkładając i mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki aż spód stężeje tak ok. 30 min wystarczy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątki i zostawiamy do ostygnięcia.
Maślankę miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną.
Gdy żelatyna będzie chłodna, dodajemy do maślanki oczywiście cały cas miksując.
Gotową masę przelewamy na tortownicę z gotowym spodem.
Owoce myjemy.
Morele, śliwki kroimy w ósemki i wrzucamy do masy.
Winogrona wrzucamy w całości tak samo jak maliny i borówki.
Wstawiamy do lodówki aż całość lekko stężeje.
Do miski wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny i cukier.
Dokładnie mieszamy.
Wsypujemy maliny i borówki.
Macerujemy owoce przynajmniej 15 min.
Gdy masa lekko stężeje wierzch dekorujemy połamanymi herbatnikami i zmacerowanymi owocami.
Wstawiamy do lodówki aż całkiem stężeje.
Potem delektujemy się smakiem torcika :)
Komentarze