Jogurtowe ciasto z sezonowymi owocami

4.98 (174 ocen)

  • 50 min

Moje ciasto jest z truskawkami, ale można je zrobić z dowolnymi sezonowymi owocami lub kruszonką. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy ani wielu składników.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 jajka;
    1 szklanka jogurtu naturalnego;
    3 szklanki mąki pszennej;
    1 i 3/4 lub 1 i 1/2 cukru;
    1/2 szklanki oleju;
    2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    2 łyżki ! nie łyżeczki cukru waniliowego,
    dowolne owoce sezonowe
Wystaw ocenę:

4.98 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jogurtowe ciasto z sezonowymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 2 łyżki mąki odmierzamy do obtoczenia owoców np. truskawek, malin.
    2. W oddzielnej misce miksujemy cukier, cukier waniliowy i jajka na puszystą, jednolitą, jasną masę. Powoli, stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy, jogurt, olej i mąkę. Miksujemy aż do połączenia się składników. 3. 3. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub po prostu wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto na blachę i rozprowadzamy równomiernie. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie obtaczamy w odłożonej mące, układamy je na masie.
    4. Ciasto pieczemy 30-45min. w temp. 180st.

Porady

Ciasto możemy zrobić z dowolnymi owocami. Mąką warto opruszyć owoce z dużą ilością wody takie jak truskawki, maliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować