Torcik makowo-serowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

kombinacja smaków

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • Masa makowa:

    • 425 g (1/2 dużej puszki) masy makowej
    • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
    • 1/2 szklanki zmielonych płatków migdałów lub obranych migdałów
    • 2 jajka
    • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej

    Masa serowa:

    • 1/2 kg sera zmielonego trzykrotnie (lub mascarpone)*
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka skondensowanego
    • 2 jajka
    • 1 biała czekolada, roztopiona



    * najlepszy będzie gęsty i zwarty ser, wówczas warstwy torciku będą bardziej wyraźne, nie będą się mieszać
    Syrop kawowy:**

    • 50 g cukru
    • 50 ml (g) wody
    • 2 łyżki stołowe kawy sypanej (zmielonej)

    oraz:
    • 4 pełne łyżki kwaśnego dżemu np. porzeczkowego czy wiśniowego lub kwaśnej marmolady (przełożenie dżemem nie jest konieczne)
    • frużelina wiśniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik makowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik makowo-serowy 1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 21 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
    Masa makowa: Do miski włożyć masę makową, dodać wiórki kokosowe, mielone migdały, jajka i roztopioną czekoladę (czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do rondelka z grubym dnem, na małym ogniu roztapiać co chwilkę mieszając). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, masę podzielić na pół.
    Wyłożyć połowę masy na dnie tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika, piec przez 13 minut. W międzyczasie przygotować masę serową.
    Masa serowa: Do miski włożyć ser i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać mleko skondensowane, jajka, roztopioną białą czekoladę, wymieszać łyżką na gładką masę. Rozdzielić do dwóch miseczek.
    Wyjąć podpieczony spód makowy i rozsmarować połowę dżemu (nie musi być dokładnie). Wylać połowę masy serowej, rozprowadzić równo na powierzchni i wstawić z powrotem do piekarnika na 13 minut (po tym czasie masa serowa powinna być zastygnięta). Wyjąć z piekarnika i wyłożyć drugą porcję masy makowej (będzie gęsta, ale powoli da się rozsmarować na warstwie sera). Piec przez kolejne 13 minut. Znów rozsmarować dżem, wylać resztę masy serowej i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia masy.
    Syrop kawowy: Do wody wsypać cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści mieszając. Gotować przez 5 minut, następnie dodać kawę i wymieszać. Gotować przez około 5 minut lub do czasu aż syrop zgęstnieje. Przecedzić przez sitko. Gęstym syropem (po ostudzeniu) polać ciasto. Podawać z wiśnią w syropie. Zamiast syropu kawowego ciasto można posypać gorzkim kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować