Torcik ''Kubusiowy"

5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Lekki i pyszny,zna go chyba każdy.Pyszna masa z soku,delicje i pianka.Coś pysznego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa z soku:
    1 litr soku pomarańczowego(sok Kubuś lub Pysio)
    3 budynie śmietankowe lub waniliowe

    Masa śmietanowa:
    1 szklanka śmietany kremówki 30%
    1 galaretka pomarańczowa

    Dodatkowo:
    1 opakowanie delicji o smaku pomarańczowym (15 dag)
    4 kostki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Torcik ''kubusiowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia.Dodać żółtka i obie mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać delikatnie.Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 170 st.Tortownica o średnicy 25 cm.
  • Biszkopt. 2. Upieczony biszkopt ostudzić i zdjąć papier do pieczenia ,z powrotem włożyć do tortownicy.
  • Z masą z soku. 3. Masa z soku:
    połowę soku wlać do garnka i zagotować,w drugiej połowie rozmieszać budynie,wlać je do gotującego się soku i mieszając zagotować do zgęstnienia.Trochę przestudzić i wyłożyć na upieczony biszkopt.
  • Z delicjami. 4. Na przestudzoną masę wyłożyć delicje.
  • 5. Masa śmietanowa:
    galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i przestudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno,dodać tężejącą galaretkę,wymieszać.Gotową masę wyłożyć na placek.
  • Gotowy torcik. 6. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu ciasta.Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Delicje Galaretka Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować