Torcik "kryształki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 galaretki rozpuścić w oddzielnych szklankach gorącej wody, przelać na głębokie talerze, odstawić do lodówki do stężenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
2.Żelatynę rozpuścić w wrzącym mleku, dokładnie wymieszać, schłodzić na tyle, by była wciąż płynna.
Czwartą galaretkę rozpuścić we wrzątku w ilości podanej na opakowaniu, czyli 0,5 litra, schłodzić do lekkiego tężenia.
Zastygnięte galaretki pokroić w kosteczkę.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie do mleka z żelatyną dodać dwie łyżki masy, hartując ją, potem przelać do śmietany i zmiksować na jednolitą masę. Wmieszać delikatnie kostki z galaretek i wylać na biszkopt. Na górę wylać tężejącą galaretkę wiśniową ( ja najpierw poukładałam kosteczki, które nie zmieściły mi się do masy, a potem na nie wylałam galaretkę). Schłodzić całość w lodówce.
Komentarze