Torcik kokosowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

Biszkopt, masa budyniowa plus truskawkowa pianka i truskawki jak na sezon truskawkowy przystało. Zapraszam,

Składniki:

  • BISZKOPT:( tortownica 26cm)
    - 4 jaja klasy M
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    - szczypta soli
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    - budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym
    - 0,5 litra mleka
    - szklanka wiórek kokosowych
    - margaryna lub masło ( 250g)

    PIANKA TRUSKAWKOWA:
    - galaretka o smaku poziomkowym lub truskawkowym
    - pół szklanki mleka zagęszczonego, nie słodzonego

    Dodatkowo:
    truskawki
    2 galaretki truskawkowe
    napar z czarnej herbaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Torcik kokosowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Jajka robić i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie ciągle ubijając dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać i partiami dodawać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut. Pozostawić do ostudzenia.
  • 2. MASA BUDYNIOWA: Budyń gotujemy na mleku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, Pod koniec dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło lub margarynę miksujemy na puszystą masę i stopniowo dodajemy zimy budyń.
  • 3. PIANKA TRUSKAWKOWA:
    Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Mieszamy i czekamy do częściowego stężenia.
    Schłodzone zagęszczone mleko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, dodając partiami tężejąca galaretkę.
  • 4. Biszkopt przekrawamy na pół. Dolną część nasączamy zimnym naparem z herbaty. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy drugim biszkoptem. Na górę wykładamy piankę z galaretki.
  • 5. Na górę wyłożyć pokrojone w plasterki truskawki. Zalać tężejącymi galaretkami, Całość wstawić do lodówki do stężenia.

Porady

1. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, 2. Warto najpierw zacząć od przygotowania galaretek, które muszą stężeć, 3. Po wyłożeniu jednej masy, nim nałożymy drugą ciasto powinno być w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować