Torcik dla ukochanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i barwnikiem. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z kryształem, na koniec dodajemy olej. Białka ubijamy ze szczypta soli na koniec stopniowo dodając cukier puder. Do żółtek dodajemy wrzątek i przekładamy do białek, przesiewamy mąkę i wszystkie składniki delikatnie łączymy. Przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 20 min w temp. 180 stopni.
Chrupka:
Czekoladę roztapiamy, dodajemy zmielone płatki kukurydziane i orzechy, mieszamy i przekładamy do tortownicy, wkładamy do zamrażalnika.
Masa:
Margarynę ucieramy do białości dodajemy połowę cukru pudru, następnie dodajemy serek mascarpone i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. W drugim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem wanilinowym i pozostałym cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczona żelatynę, mieszam. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do pozostałej masy i delikatnie mieszamy.
Z biszkoptu wycinamy kształt serca, przekrawamy na pół, skrapiamy ponczem, nakładamy cienką warstwę masy, kładziemy na to chrupkę, następnie połowę pozostałej masy, maliny przekrojone na pół, jedna obok drugiej, pozostała masa i biszkopt. Boki obsypujemy pozostałością z biszkoptu. Górę ozdabiamy wedle uznania
Komentarze