Torcik czekoladowo-orzechowy Pischinger

5 (200 ocen)

Pyszny torcik bez pieczenia.

Składniki:

  • 5-6 okrągłych wafli
    120g czekolady mlecznej lub deserowej
    80g cukru
    120g orzechów włoskich mielonych
    120 ml śmietany 30%
    1 łyżka masła

    Polewa czekoladowa:
    100g czekolady mlecznej lub deserowej
    2 łyżki mleka
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik czekoladowo-orzechowy pischinger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka włożyć połamaną czekoladę, cukier, masło i śmietanę. Gotować na małym ogniu aż powstanie jednolita masa. Dodać zmielone orzechy i gotować aż masa zgęstnieje (u mnie trwało to ok. 10 minut).
    Masę ostudzić żeby była letnia i smarować nią wafle cienką warstwą.Ostatni pozostawić suchy. Wafle obciążyć np. deską i wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. Na polewę czekoladę rozpuścić z cukrem, mlekiem i masłem w garnuszku na małym ogniu. Polać wierzch torciku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować