Torcik Pischinger czkoladowo-orzechowy

3.75 (4 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo słodki i wyjątkowo pyszny - czekoladowo-orzechowy torcik waflowy. To chyba najprostsza wersja z jedynie 5 składników.

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wafle okrągłe (średnica 26cm) - 4szt
    Czekolada mleczna - 250g
    Masło orzechowe (u mnie arachidowe) - 100g

    Polewa:
    Czekolada gorzka - 100g
    Masło - 10g
    Orzechy włoskie połówki - do dekoracji
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Andruty

Torcik pischinger czkoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę mleczną dzielimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy zupełnie się rozpuści dodajemy masło orzechowe. Mieszamy dokładnie. Tak wykonaną masą przekładamy wafle. Na górę nie dajemy masy!
    Zawijamy w folię aluminiową, obciążamy (ja ułożyłam na torciku deskę, a na nim 1kg cukru) i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

    Po tym czasie przygotowujemy polewę. Gorzką czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Gdy się rozpuści polewamy torcik. Od razu układamy połówki orzechów włoskich. Torcik, już bez zawijania w folię, umieszczamy w lodówce na kolejnych kilka godzin. Podajemy od razu po wyciągnięciu z lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło orzechowe Orzechy włoskie Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować