Torcik bezowy z porzeczkami, koglem moglem i masą mascarpone

  • wyświetlono: 663 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Torcik na urodziny dla Mamy :-) Słodka beza i kwaśne porzeczki połączenie idealne.

bieniaszka
  • 200min

Składniki

beza:
5 białek - składnik podstawowy
300 g cukru drobnego do wypieków - składnik podstawowy dodatkowy
1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej - składnik roboczy
1 łyżka białego octu winnego- składnik roboczy

masa:
250 g serka mascarpone - składnik podstawowy
2 płaskie łyżki cukru pudru - składnik podstawowy dodatkowy

kogel mogel:
2 żółtka - składnik podstawowy
3 łyżeczki cukru - składnik podstawowy dodatkowy

dżem porzeczkowy:
2 szkl. czerwonej porzeczki - składnik podstawowy
2 płaskie łyżki cukru kryształu - składnik podstawowy dodatkowy
1 pełna łyżeczka żelatyny - składnik roboczy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Torcik bezowy z porzeczkami, koglem moglem i masą mascarpone

  • 1. Beza: białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż cukier się rozpuści. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę i ocet. Oryginalną formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi ok. 20 cm. Oba równomiernie wyłożyć bezą. Wstawić do piekarnika i suszyć w temp. 130-140 stopni 70-80 minut. Studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika.
  • 2. Ser mascarpone utrzeć z cukrem.
  • 3. Kogel mogel: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasnożółtą masę.
  • 4. Szklankę oczyszczonej porzeczki zasypać cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać zimną wodą (tak żeby przykryło) i odstawić do napęcznienia. Po czym podgrzać w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlać do gorących porzeczek. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
  • 5. Jeden blat bezowy przekładamy na duży talerz bądź paterę. Rozsmarowujemy krem mascarpone i układamy gęsto porzeczki. Przykrywamy drugiem blatem bezowym, który polewamy koglem - moglem. Wstawiamy do lodówki żeby delikatnie stężał. Na kogel - mogel wlewamy tężejące porzeczki schładzamy.

Porady

Jajka z których będzie robiony kogel - mogel sparzyć.
Porzeczkę zmierzyłam do oczyszczeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibezaDeserbiałkaczerwone porzeczkitort bezowymascarponedeser do kawykogel mogelkreatywne_gotowanie10
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone

Dodane przez: joanna30

Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone

Fantastyczna, delikatna beza z...

Torcik z mascarpone i brzoskwiniami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Torcik z mascarpone i brzoskwiniami

Lekki, nie za słodki, pyszny torcik...

Torcik z borówkami i mascarpone

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Torcik z borówkami i mascarpone

Najbardziej lubię torty z naturalnych...

jabłka zapiekane

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Jabłka zapiekane z koglem moglem

Pyszny deser na ciepło

Tort bezowy z białą czekoladą i mascarpone

Dodane przez: koma61

Tort bezowy z białą czekoladą i mascarpone

Deser bardzo kaloryczny, ale jest...

Tort bezowy Pavlova z mascarpone

Dodane przez: Kawcia

Tort bezowy Pavlova z mascarpone i brzoskwiniami

Prezentowany przeze mnie tort był...