Torcik bezowy z porzeczkami, koglem moglem i masą mascarpone

4.51 (144 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Torcik na urodziny dla Mamy :-) Słodka beza i kwaśne porzeczki połączenie idealne.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • beza:
    5 białek - składnik podstawowy
    300 g cukru drobnego do wypieków - składnik podstawowy dodatkowy
    1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej - składnik roboczy
    1 łyżka białego octu winnego- składnik roboczy

    masa:
    250 g serka mascarpone - składnik podstawowy
    2 płaskie łyżki cukru pudru - składnik podstawowy dodatkowy

    kogel mogel:
    2 żółtka - składnik podstawowy
    3 łyżeczki cukru - składnik podstawowy dodatkowy

    dżem porzeczkowy:
    2 szkl. czerwonej porzeczki - składnik podstawowy
    2 płaskie łyżki cukru kryształu - składnik podstawowy dodatkowy
    1 pełna łyżeczka żelatyny - składnik roboczy
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Torcik bezowy z porzeczkami, koglem moglem i masą mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza: białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż cukier się rozpuści. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę i ocet. Oryginalną formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi ok. 20 cm. Oba równomiernie wyłożyć bezą. Wstawić do piekarnika i suszyć w temp. 130-140 stopni 70-80 minut. Studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika.
  • 2. Ser mascarpone utrzeć z cukrem.
  • 3. Kogel mogel: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasnożółtą masę.
  • 4. Szklankę oczyszczonej porzeczki zasypać cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać zimną wodą (tak żeby przykryło) i odstawić do napęcznienia. Po czym podgrzać w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlać do gorących porzeczek. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
  • 5. Jeden blat bezowy przekładamy na duży talerz bądź paterę. Rozsmarowujemy krem mascarpone i układamy gęsto porzeczki. Przykrywamy drugiem blatem bezowym, który polewamy koglem - moglem. Wstawiamy do lodówki żeby delikatnie stężał. Na kogel - mogel wlewamy tężejące porzeczki schładzamy.

Porady

Jajka z których będzie robiony kogel - mogel sparzyć. Porzeczkę zmierzyłam do oczyszczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mascarpone Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować