Torcik bezowy z porzeczkami, koglem moglem i masą mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza: białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż cukier się rozpuści. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę i ocet. Oryginalną formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi ok. 20 cm. Oba równomiernie wyłożyć bezą. Wstawić do piekarnika i suszyć w temp. 130-140 stopni 70-80 minut. Studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika.
2.Ser mascarpone utrzeć z cukrem.
3.Kogel mogel: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasnożółtą masę.
4.Szklankę oczyszczonej porzeczki zasypać cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać zimną wodą (tak żeby przykryło) i odstawić do napęcznienia. Po czym podgrzać w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlać do gorących porzeczek. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
5.Jeden blat bezowy przekładamy na duży talerz bądź paterę. Rozsmarowujemy krem mascarpone i układamy gęsto porzeczki. Przykrywamy drugiem blatem bezowym, który polewamy koglem - moglem. Wstawiamy do lodówki żeby delikatnie stężał. Na kogel - mogel wlewamy tężejące porzeczki schładzamy.
Porady
Jajka z których będzie robiony kogel - mogel sparzyć.
Porzeczkę zmierzyłam do oczyszczeniu.
Komentarze