Tiramisu na diecie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasto powstało dla przyjaciółki, która będąc na diecie strasznie tęskniła za smakiem tiramisu

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 4 łyżki skrobi kukurydzianej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - aromat migdałowy lub inny
    - słodzik (ja dałam 3 łyżki żeby ciasto było mało słodkie, wtedy ładnie komponuje się z słodką masą)
    Masa:
    - 600 g twarogu zmielonego lub mascarpone chude
    - 200 g jogurtu naturalnego
    - pół szklanki wrzątku
    - 2, 5 łyżeczki żelatyny
    - słodzik (ja dałam 4 łyżki)
    Ponadto sos:
    Szklanka wrzątku, kawa lub herbata, aromat migdałowy lub rumowy- wszystko razem wymieszać.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu na diecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć ze słodzikiem i aromatem, dodać skrobię i ubitą na sztywno pianę z białek. Piec 25 min. w temp. 180st. (tortownica).
    Żelatynę rozpuścić we wrzątku, zmiksować z jogurtem i serem.
    Biszkopt przekroić na pół. Ułożyć na tortownicy jedną warstwę, polać sosem i wyłożyć połową masy. Przykryć drugim plackiem, polać sosem i wylać masę. Na wierzch masy posypać kakao.
    By masa stężała wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować