Tiramisu

0 (0 ocen)

”Tirami znaczy: obudź mnie, poderwij mnie, podnieś mnie na duchu!...’’. Podobno we Włoszech, ten słynny deser jada się również na śniadanie z filiżanką espresso. Nic dziwnego, tiramisu poprawia nastrój, pobudza i pasuje na każdą okazję.

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm

    biszkopt: 125g cukru, 4 jaja, po 60g mąki pszennej i ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia
    masa: 100g cukru, 500g serka mascarpone, 8 łyżek mleka, cukier wanilinowy, 250ml śmietanki kremówki, 100g gorzkiej czekolady
    poncz: 100ml mocnego naparu kawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja i cukier ubijać przez 8 minut. Następnie stopniowo wsypywać obie mąki z proszkiem i mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
    Przygotowaną masę wylać na blachę i piec 20 minut w temperaturze 180°C.

    Serek mascarpone utrzeć z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serową.*
    Gorzką czekoladę posiekać na drobne kawałki i wsypać do masy. Wymieszać.

    Zaparzyć 10 łyżek kawy rozpuszczalnej w 100ml wody. Odstawić do przestudzenia.

    Wystudzony biszkopt rozkroić na dwa placki. Spód nasączyć odrobiną kawowego ponczu (większą ilość pozostawić do nasączenia drugiego placka). Wyłożyć 2/3 masy mascarpone. Przykryć drugim plackiem, nasączyć resztą ponczu, nałożyć pozostały krem, obficie posypać kakaem.


    *Jeśli masa serowa jest zbyt luźna, należy dodać do niej rozpuszczoną z 2-3 łyżeczek żelatynę i ostrożnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować