• 45 min

Tian to prowansalska zapiekanka z jarzyn. Pachnąca tymiankiem jest lekka i pełna smaku.

  • 45 min

Składniki:


  • 4 średnie cukinie
    4 pomidory
    4 cebule
    twaróg kozi w formie rolady
    ząbek czosnku
    łyżka tymianku
    6 łyżek oliwy z oliwek
    200 g gotowanego ryżu
    garść czarnych oliwek
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane cebule pokroiłem w piórka i przysmażyłem na dwóch łyżkach oliwy na małym
    ogniu , tak aby były szkliste ( nie rumienić ).
    Wymieszałem z ugotowanym ryżem. Cukinie i pomidory po umyciu pokroiłem w krążki
    ( ok. pół centymetra grubości ) . Kozi ser pokroiłem w cieniutkie krążki ( trochę nerwów mnie to kosztowało , i dzisiaj kupiłem taki nóż) . Rozgrzałem piekarnik do 180 st.C . Foremkę ceramiczną posmarowałem oliwą i natarłem ząbkiem czosnku. Na dnie foremki ułożyłem ryż wymieszany z cebulą , a na to na przemian krążki pomidorów , cukinii i sera.
    Posypałem tymiankiem , oliwkami , solą , pieprzem i polałem oliwą.
    Zapiekałem 35 minut , podałem gorące , można letnie też .
    W wersji oryginalnej można też dodać bakłażana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować