Tęczowy wiosenny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser dzielimy na 3 części po 20 dag.
2.Ciasto I (ser truskawkowy): Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 1 szklance wrzącej wody. Do malaksera wrzucamy 20 dag sera białego, cukier wanilinowy, 4 łyżki cukru zwykłego, 3 dag margaryny i łyżeczkę soku z cytryny. Po przestygnięciu galaretki wlewamy ją również do malaksera i miksujemy do jednolitej masy. Następnie w tortownicy o średnicy 24cm, bądź jak w moim przypadku w rondlu układamy na dnie biszkopciki i na nie wylewamy ser truskawkowy. Wkładamy do lodówki aby zastygł i robimy kolejne dwie porcje sera z galaretką agrestową i pomarańczową.
3.Po drugiej warstwie sera agrestowego należy dalej wyłożyć tortownicę (rondel) biszkopcikami.
4.Po zastygnięciu trzech warstw kroimy banany w talarki, kropimy sokiem z cytryny aby nie ściemniały i zalewamy tężejącą galaretką gruszkową.
Komentarze