Tęczowy sernik na zimno

  • wyświetlono: 5198 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 0

Delikatne serowe wnętrze zostało uwieńczone paletą kolorowych galaretek z aromatycznymi owocami. Ciasto prezentuje się bardzo pięknie i równie dobrze smakuje. Idealnie pasuje na gorące letnie dni.

edyta-eb3
  • 240min

Składniki

- opakowanie okrągłych biszkoptów,
- 800g waniliowego serka homogenizowanego,
- 200g śmietany kremówki (36%)
- 4-5 łyżek cukru pudru,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- galaretki-po pół proszku z każdego opakowania- w kolorach: żółtym, pomarańczowym,
czerwonym, fioletowym, niebieskim, zielonym
- owoce: jeżyny, jagody, białe winogrona, banan, połówki moreli, truskawki

* Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Tęczowy sernik na zimno

  • 1. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy na niej biszkopty. Myjemy owoce i wysuszamy je. Truskawki kroimy na plasterki. Podobnie postępujemy z bananem, który skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Morele dzielimy na połówki.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Wsypujemy cukier puder i miksujemy partiami dodając serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do masy. Całość miksujemy. Gotową masę wylewamy na biszkopty.
  • 3. Sernik „dzielimy” na 6 części. Delikatnie zaznaczamy je nożem na serowej masie. Odpowiednio układamy owoce lekko je wciskając. Sernik wkładamy do lodówki, aby stężał.
  • 4. Po tym czasie (ok. 2h) część z bananami odgradzam od reszty delikatnie wciskając w sernik cieniutki plastikowy pasek-separator* (zgięty na kształt litery V oraz posmarowany masłem). Następnie wylewam tężejącą żółtą galaretkę** sporządzoną w 125 ml gorącej wody. Sernik wstawiam do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyjmuję separator, wkładam do części z truskawkami i wlewam czerwoną galaretkę. Po stężeniu tej galaretki wkładam separator do części z jagodami i wlewam niebieską galaretkę. Na tym etapie w serniku mamy już gotowe trzy galaretki, które oddzielone są od siebie pustymi przestrzeniami. Miejsca te kolejno wypełniamy pozostałymi galaretkami. Separator nie będzie nam już potrzebny, ponieważ funkcję „oddzielającą” pełnią stężałe wcześniej galaretki. Ewentualnie, dla pewności, można użyć krótkiego paseczka i delikatnie wcisnąć go w sernik w miejscu łączenia się dwóch galaretek.
PP_10-2013

Porady

* Separator wykonałam z miękkiej plastikowej kartki będącej separatorem w kołowym grubym zeszycie. Pasek posmarowałam masłem, aby uniknąć trudności z późniejszym „odklejeniem się” galaretki.

** Ważne jest zachowanie kolejności wlewania galaretek. Pamiętamy także o tym, aby wlewać tężejące galaretki, dzięki czemu zmniejszymy prawdopodobieństwo wypłynięcia galaretki poza separator.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakilatogalaretkaserek homogenizowanyowocesernik na zimno

Komentarze

Podobne przepisy

Tęczowy sernik na zimno na biszkoptach

Dodane przez: akrobatka22

Tęczowy sernik na zimno na biszkoptach

Idealny serniczek na upalne dni...

Tęczowy sernik na zimno z mascarpone

Dodane przez: martaf

Tęczowy sernik na zimno z mascarpone

doskonały sernik na zimno z mascarpone...

Tęczowy sernik na zimno z truskawkami

Dodane przez: EwaSidor

Tęczowy sernik na zimno z truskawkami

Delikatny piankowy sernik na zimno...

image-0xj4nav

Dodane przez: Teodorka

Sernik na zimno

Uwielbiam serniki na zimno i pieczone....

sernik na zimno

Dodane przez: iziona

Sernik na zimno

Zdecydowanie jest to najlepszy...

Tęczowy sernik na zimno z borówką

Dodane przez: marzena86kb

Tęczowy sernik na zimno z borówką

Banalnie prosty, a jaki pyszny

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE